Voortaan gesplitste veldcompetities op ieder niveau

Terug naar het nieuwsoverzicht

Met ingang van het nieuwe seizoen spelen ook de ploegen op top- en wedstrijdniveau twee verschillende veldcompetities: één in het najaar en één in het voorjaar.

Deze competitieopzet wordt bij de jeugd en het breedtekorfbal bij senioren al langer toegepast. De teams in het top- en wedstrijdkorfbal speelden tot nu toe één hele competitie, die werd onderbroken door de zaalcompetitie.

Poules van vier

Alle teams op alle niveaus spelen nu in het najaar een volledige competitie in poules van vier teams. De eindstanden in deze competitie bepalen de indeling van de klassen in de voorjaarscompetitie.

Regionale indeling

De samenstelling van de poules op het hoogste niveau is in het najaar zoveel mogelijk regionaal, zodat er meer regioduels ontstaan. Hiertoe is bijvoorbeeld het aantal ploegen in de Ereklasse uitgebreid tot 32, ingedeeld in acht poules van vier ploegen.

LDODK/Rinsma Modeplein speelt dit najaar in de poule Ereklasse-1 tegen Mid-Fryslân/ReduRisk, SCO/European Aerosols en Sparta Zwolle.

Ook het aantal ploegen in de reserve Ereklasse is uitgebreid. Zowel LDODK 2 als LDODK 3 komen uit in deze klasse. De regionale indeling lukt niet altijd. Zo speelt het tweede tegen Blauw Wit (A) 3, SKF 2 en Dalto 3. LDODK 3 speelt dichter bij huis: DOS’46 2, AVO 2 en Unitas 2.

Senioren 1 en senioren 2 zijn de komende veldcompetitie dus niet aan elkaar gekoppeld, ze spelen een aparte competitie.

Ook LDODK A1 treft tegenstanders van verder weg: DOS’46 A1, DVO A1 en Unitas A1.

LDODK B1 en LDODK C1 spelen juist wel dichtbij, respectievelijk tegen Heerenveen, DOS ‘46/VDK Groep, Mid-Fryslân en de combinatie Weststellingwerf, Heerenveen en Drachten/Van der Wiel.

Voordelen

Naast de kleinere reisafstanden kent de competitie ook in de lagere standaardklassen een betere opzet.

Het houdt ook in dat in iedere veldcompetitie minder wedstrijden worden gespeeld, waardoor er niet meer volledig in de herfstvakantie wordt gespeeld en de zaalcompetitie eerder kan beginnen. En dat betekent weer dat het hele seizoen in de zomer ook eerder is afgerond.

Daardoor blijft er meer tijd over voor verenigingsactiviteiten. Gevolg is ook dat er minder wedstrijden in schoolvakanties zijn.

De verenigingen zijn vorig jaar al in meerderheid akkoord gegaan met deze veranderende competitieopzet.

Deel dit artikel op: