Volwassen LDODK wint van DVO

LDODK/Rinsma Modeplein heeft de eerste twee punten in de kampioenpoule in de tas. In een aantrekkelijke wedstrijd met meerdere gezichten werd DVO/Accountor, onder het toeziend oog van gelukkig weer een deel van de supporters in sporthal Kortezwaag, in de slotfase volwassen verslagen: 23-21. Daarmee blijft LDODK in de race voor de play-offs.

Vooraf was al duidelijk dat deze wedstrijd een cruciale was voor beide teams. Bij winst was DVO vrijwel verzekerd van een plekje bij de eerste vier. Verlies van LDODK betekende zo goed als een streep door het behalen van datzelfde doel.

LDODK, dat Ran Faber had gepositioneerd tegen de gevaarlijke Gertjan Meerkerk, begon dan ook messcherp aan dit duel. DVO, dat zich vooraf vooral had ingesteld op een LDODK waarvan verwacht was, dat zij zou gaan spelen over een aantal vaste spitsen, liet zich in de beginfase volledig overrompelen. In minder dan tien minuten keken de gasten tegen een 7-1 achterstand aan. De eerste zeven LDODK-doelpunten kwamen uit handen van zes verschillende spelers. De dynamisch spelende thuisploeg scoorde over vele schijven.

“We begonnen heel sterk.” Gerald Aukes, dit kalenderjaar in Kortezwaag nog ongeslagen als coach, zag het voor zijn ogen gebeuren. “Maar we konden dat helaas verder in die eerste helft niet doorzetten. Na een time out van DVO gingen we toch weer te statisch spelen en leverden we te weinig energie.” LDODK kakte in en liet DVO, onder aanvoering van Meerkerk, terug in de wedstrijd komen. Wel stond de thuisploeg bij rust nog op een 15-11 voorsprong, maar duidelijk was dat de boel halverwege in de kleedkamer even goed waker geschud zou moeten worden.

“En dat hoefde ik niet eens zelf te doen,” lacht Aukes. Ook aanvoerder Erwin Zwart, meestal de opruier in dergelijke situaties, wist even niet wat hij meemaakte. “Er waren een paar anderen in de pauze die het even lieten knallen. Dat ben ik niet zo gewend van deze groep. Dat mag wat mij betreft wel wat vaker.”

Toch kon LDODK niet voorkomen dat DVO, mede ook door vele strafworpen, halverwege de tweede helft toch aan kon sluiten tot 18-18, met nog tien minuten op de klok. “De afronding was er op dat moment gewoon even niet,” vertelt Aukes, die in de eindfase alsnog de niet geheel fitte André Zwart en Femke Faber binnen de lijnen bracht. Die wisselingen gaven de thuisploeg rust.

Wat ook hielp was dat bij een 19-19 stand DVO verzuimde om voor het eerst op voorsprong te komen, toen Gertjan Meerkerk een strafworp miste. LDODK drukte daarna door en liep vervolgens via mooie aanvallen en het zoeken naar de juiste kansen, uit naar 23-19.

“Juist toen speelden we het volwassen uit met langere aanvallen. We vonden de rust om de doelpunten te maken,” aldus Aukes. “En we hebben die tweede helft ook echt weer strijd geleverd en goed verdedigd,” vult Zwart zijn trainer aan. Uiteindelijk won LDODK met 23-21 en blijft dus in de race voor een plekje in de play-offs. En behoudt Aukes ook na dit duel dus nog steeds zijn ongeslagen status in Kortezwaag.