Volwassen LDODK te sterk voor Fortuna

Ook in haar laatste competitiewedstrijd behield LDODK/Rinsma Modelplein haar ongeslagen status in Kortezwaag in dit kalenderjaar. In een gelijk opgaande wedstrijd bleek andermaal dat LDODK geleerd heeft om een wedstrijd in de eindfase over de streep te trekken. Eindstand: 26-25.

De ploeg van Henk Jan Mulder en Jan Jouke Flokstra lijkt klaar voor de play-offs. Ondanks haar nederlaag wist ook Fortuna/Delta Logistiek zich op het nippertje verzekerd van de play-offs, doordat naaste concurrent KZ van PKC verloor.

“We hebben dit jaar zo veel stappen gezet.”

“We hebben dit jaar zo veel stappen gezet.” Femke Faber benadrukte na afloop het groeiproces dat LDODK dit seizoen doormaakt. Opnieuw slaagde de thuisploeg erin om in een wedstrijd waarin de onderlinge verschillen klein waren, het hoofd koel te houden en de wedstrijd in de slotfase te beslissen.

“In het verleden ging het dan vaak mis. Maar niet alleen bij gelijk opgaande wedstrijden hoor. Vooral ook als we bijvoorbeeld tijdens de wedstrijd op een achterstand kwamen van vier of vijf goals. Het behouden van de rust. Dat ontbrak er tot dan toe vaak aan.” Nu is alles anders. “We zijn volwassen geworden.”

In de beginfase van de wedstrijd dicteerde Fortuna het spelbeeld. LDODK kon in het zog blijven door met name een scherpe Friso Boode. De Fries miste amper in de eerste helft. Daarmee hield LDODK het onderlinge verschil beperkt tot maximaal drie doelpunten en slaagde er steeds weer in om gelijk te maken. Toch ging Fortuna op de valreep met een voorsprong de rust in via ‘joker’ Tim Heemskerk: 13-14.

Na rust liet LDODK zien over een langere adem te beschikken. Na zo’n vijf minuten kwam de thuisploeg voor het eerst op voorsprong via Erwin Zwart. Gedurende die tweede helft was het LDODK dat de boventoon voerde. Fortuna kwam wel steeds weer terug, maar de krachten vloeiden weg bij de gasten. In de eindfase koos coach Henk Jan Mulder zoals vaker dit seizoen voor de strategie ‘ladies first’. En dat bleek opnieuw een verstandig besluit. Marjolijn Kroon en Marjon Visser schoten de thuisploeg met nog zes minuten voor het eerst naar een voorsprong van twee doelpunten. Fortuna kwam nog wel terug, maar toen was daar Femke Faber die tot dan toe alleen met vrije ballen had gescoord. Met twee puntgave afstandsschoten gooide zij de wedstrijd definitief in het slot.

“Ik schoot vandaag niet super hoor. Maar toch had ik het gevoel wel. We hadden de afspraak gemaakt om over de dames te spelen. En als je dan twee keer raak schiet, is dat heerlijk.” Faber ging na afloop op de schouders, mede omdat dit haar laatste optreden in een reguliere wedstrijd was voor LDODK. Maar zelf houdt ze zich helemaal niet met haar afscheid bezig. “Ik ben vrij nuchter en bovendien zitten we nu nog in de volle focus voor de play-offs. Dat feestje komt later wel.”

Foto’s: Jacob Heres/Korfbalfoto.nl