Van de voorzitter

Terug naar het nieuwsoverzicht

Het is alweer even geleden dat ik een voorwoord mocht schrijven voor de Koernijtsjes. Ons clubblad is inmiddels vervangen door een pagina met clubnieuws op onze website. Ik ben van plan om daar als voorzitter maandelijks ook van me te laten horen met nieuws vanuit het bestuur en andere ontwikkelingen binnen onze vereniging.

Aandacht

Een onderwerp waar ik regelmatig mee rondloop is de wens vanuit het bestuur om iedereen binnen de club te bedienen op zijn of haar niveau. Dat valt in de praktijk lang niet altijd mee. Het evenwicht tussen de aandacht voor de top en het breedtekorfbal is voortdurend een grote uitdaging.
De top krijgt veel aandacht. Spelen op het hoogste niveau trekt ook veel aandacht. Maar vergeet niet dat de resultaten aan de top ons ook veel oplevert. De inkomsten uit sponsoring en entree zijn nodig om op het huidige niveau te blijven spelen. Dat straalt af op de hele vereniging, van de F2 tot de Midweek en alles wat daar tussen zit.

Trainers

Het is ook logisch dat de beste trainers op de eerste team in iedere leeftijdscategorie staan. Wat zou ik graag 20 Erik Wolsinks willen hebben voor alle jeugdteams, maar dat is helaas niet haalbaar. Desondanks staan er iedere week wel heel veel goede en energieke vrijwilligers klaar om alle teams en de spelers die daarin spelen beter te maken. De een wat fanatieker dan de ander, maar dat past ook bij de kinderen. Het ene kind wil alles uit zichzelf halen en het andere kind speelt vooral voor zijn plezier. En in ieder eerste team is maar plaats voor tien spelers. Voor ouders is dat soms moeilijk te accepteren, maar ik wil wel vragen dat te proberen.

Plezier

Ik fluit op zaterdagochtend vaak breedteteams, met veel plezier. Vooral omdat ik zie dat de kinderen in het veld ook veel plezier hebben. Bijna alle wedstrijden zijn leuke wedstrijden om te zien, spannend en leerzaam. Daarnaast zie ik teams gedurende een seizoen groeien, ze worden beter. Dus wordt op elk niveau goed opgeleid. Veel breedteteams nemen het in de competitie op tegen leeftijdsgenoten die bij hun vereniging in de regio in een eerste team spelen. En nog winnen we deze wedstrijden. Dat is een groot compliment voor de gehele jeugdopleiding en iedereen die zich daar hard voor maakt. We moeten met zijn allen inzien dat we niet altijd meer en meer moeten willen, besef dat iedereen op zijn niveau plezier beleeft. Daarnaast biedt LDODK ook nog extra mogelijkheden voor spelers die extra tijd en energie willen steken in verbeteren van hun eigen korfbal: de Korfbalacademie voor de top en de korfbalschool voor de breedte.

Het kan beter

En ondanks dat alles hoor ik toch regelmatig dat het bestuur te weinig aandacht heeft voor het breedtekorfbal. Ik vind dat jammer en onterecht. Het bestuur is echt dagelijks bezig met te kijken waar het beter kan, want het kan nog zoveel beter, op allerlei niveaus. We doen er echt alles aan om dat voor elkaar te krijgen, maar vaak gaat het stapje voor stapje. En soms moeten we ook wel eens een stapje terug accepteren om daarna weer twee stappen vooruit te kunnen zetten. Bovendien is niet alles voor de buitenwacht zichtbaar.
Voor dit bestuur en voor mij als voorzitter is breedtekorfbal net zo belangrijk als topkorfbal. Breedte kan niet zonder top en top niet zonder breedte. Als we als vereniging vooruit willen, lukt dat alleen door het samen te doen.

Het bestuur wenst iedereen fijne feestdagen en een gezond en sportief 2018!

Gouke de Vries
Voorzitter

Deel dit artikel op: