Van de voorzitter: meepraten over sport

Terug naar het nieuwsoverzicht

Een paar weken geleden was ik sidekick van Arend bij een vodcast van Sa!. Te gast was Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB. Het was een leuke inspirerende avond waarbij we een mooi gesprek hadden over de sport in coronatijd en sport in de toekomst.

We hadden het onder andere over het testtoernooi eind april waar onze B2 en B3 aan mee mochten doen. Prachtig natuurlijk, eindelijk weer los. Toch had ik ook wat kriebels. Dit is toch niet wat we willen? Dat we ieder team, ook E’tjes en F’jes, moeten testen voordat ze een wedstrijdje mogen spelen. Het moet toch ook niet nodig zijn, nu al zo vaak is bewezen dat sporten in de buitenlucht geen kwaad kan. Laten we hopen dat dit getest van korte duur is en dat we met de na de zomer zonder al te veel poespas gewoon weer aan een nieuwe competitie kunnen beginnen. Door uitblijvende verruimingen bleek het niet mogelijk om nog een voorjaarscompetitie te spelen. Jammer, we hadden er wel op gehoopt.

We spraken ook over kampioenschappen in de jeugd. Moet je dat nog wel willen? Misschien vanaf je 12e of 14e, maar daarvoor gewoon losse wedstrijden spelen. Gewoon iedere wedstrijd er weer voor gaan. En lukt het niet, dan de volgende week weer een nieuwe kans. Zonder klassementen. Het zijn immers vaak dezelfde teams van dezelfde verenigingen die op de platte kar het kampioenschap vieren, terwijl andere kinderen beteuterd toekijken. Geen kampioenschappen, betekent ook minder stress bij de kinderen. En bij de ouders! Ik zeg niet dat het zo moet, maar het gesprek met Jan Dirk zet mij wel aan het denken. Het kan maar zo eens een discussie zijn voor de toekomst.

Het ligt al weer een paar weken achter ons, maar wat hebben genoten van de play-offs, ondanks dat we het net niet haalden. De selectie en de staf kunnen we wel feliciteren met geweldige wedstrijden tegen Foruna. Een waar gevecht waar heel veel mensen in Friesland van hebben genoten, ik hoorde zelf nog dat beppes bleven slapen omdat ze de wedstrijd samen wilden kijken en vanwege de avondklok niet terug konden. Prachtig dat we op deze manier dit seizoen toch nog van korfbal konden genieten. Waarbij het extra leuk is om te zien dat onze jonge talenten zich nu ontwikkelen onder leiding van ervaren spelers. Een goed gevoel richting toekomst. Wat dat betreft mag het weer snel november zijn.

Het loopt al weer naar het einde van het seizoen. We moeten constateren dat de aanwas met nieuwe jeugdleden achterblijft. Logisch natuurlijk. In de koude winter was het geen doen om met de kangoeroes op het buitenveld te spelen. Nu de lente eindelijk wat mooiere temperaturen brengt, is het wel van belang dat we met ons allen de schouders eronder zetten om weer zoveel mogelijk kinderen en ouders enthousiast te krijgen voor het korfbal. Een taak voor het bestuur en de verantwoordelijke commissie, maar ik doe ook een beroep op ouders van de kangoeroes, F’jes en E’tjes om ons daarin te helpen. Promoot het korfbal en laat jullie kinderen vriendjes en vriendinnetjes meenemen naar de trainingen en wedstrijden. Beleven maakt enthousiast!

Tot snel!

Gouke de Vries
Voorzitter LDODK/Rinsma Modeplein

Deel dit artikel op: