Valse start LDODK in play-offs

Terug naar het nieuwsoverzicht

LDODK/Rinsma Modeplein is niet goed begonnen aan de play-offs van de korfballeague. In haar eerste wedstrijd tegen Fortuna kwam LDODK er woensdagavond in Delft, na een acceptabele eerste helft, vooral in een slechte tweede helft totaal niet aan te pas: 22-16.

“We hebben deze slag verloren, maar nog niet de oorlog.” LDODK-coach Henk Jan Mulder probeerde zichzelf na afloop van de wedstrijd toch nog enigszins moed in te praten, met het oog op de return komende zaterdag in Gorredijk. Maar Mulder moest ook erkennen dat LDODK er vooral in de tweede helft totaal niet aan te pas kwam.

“Aanvallend was het na de rust niet goed. Het eerste aanvalsvak was erg slordig, terwijl hun mannen opengedraaid stonden.” Met name de heren van Fortuna onderschepten in die tweede helft vele passes, nog voordat er ook maar een schotpoging had plaatsgevonden. LDODK slaagde er niet meer in om haar spel, zoals in de eerste helft, compact te houden. En in situaties waarbij er wel werd geschoten, was de thuisploeg heer en meester in de rebound. Met name de afspattende ballen kwamen in handen van alerte verdedigers. Aanvoerder Erwin Zwart viel zijn trainer bij. “Die tweede helft was echt onder de maat. Veel te veel plaatsfouten en we schoten te snel.”

En dat terwijl LDODK, dat begon met Esmee van Veen in de basis, er in de eerste helft nog wel in slaagde aan te haken. Dat kwam vooral ook door de aanvallende acties naar de korf toe van de LDODK-dames. Het optisch overwicht dat Fortuna had, kon de thuisploeg niet in doelpunten uitdrukken. Steeds weer slaagde LDODK er in gaatjes van drie doelpunten te dichten. Maar toegegeven, het was met hangen en wurgen. Belangrijk was daarin nog een vakwissel tegen het einde van de eerste helft, waarbij Ran Faber, die het moeilijk had tegen de fysiek sterke Thomas Reijgersberg, zijn plekje verruilde met Julian Frieswijk. Halverwege stond dan ook een alleszins acceptabele 11-10 ruststand op het bord.

Hoe anders was de wedstrijd na rust. Het leek alsof er een luchtballon leegliep bij LDODK. Niets lukte meer. Bovendien leek de ploeg zich al heel snel te verzoenen met de gedachte dat er woensdagavond tegen Fortuna niets te halen was. Dat constateerde ook Zwart. “Ik vond dat we in die tweede helft te snel de koppies lieten zakken. Fortuna is misschien wel sterker, maar dan moet je juist strijd en passie brengen. En daarnaast verliezen we ook gewoon op basis van het aantal schoten. Zij schieten bijna veertig keer vaker dan ons. En dat zegt alles.”

Mulder beaamde dat. “Je moet tegen deze ploeg goed schieten om bij te blijven.” Maar ook verdedigend legde de coach de vinger op de zere plek. “We blijven te veel na het schot van de tegenstander in de een tegen een spelen. Misschien heeft dat ook met angst te maken, doordat hun dames er ineens wel ballen in gingen gooien. Maar daardoor lukte het vandaag niet om eerder in te breken in de rebound. En dan weet je dat je lastig krijgt, als zij kunnen blijven herhalen.”

Mulder hield zijn kaarten nog voor de borst toen hem werd gevraagd naar de speelwijze voor de komende wedstrijd in Gorredijk. “Ik heb er wel een idee bij, maar dat gaan we zaterdag zien.”

Zaterdag speelt LDODK de returnwedstrijd tegen Fortuna om 17.30 uur in Gorredijk.

Deel dit artikel op: