Uit de as herrezen LDODK plaatst zich voor finale NK

Terug naar het nieuwsoverzicht

Vanuit kansloze positie slaagde LDODK/Rinsma Modeplein er alsnog in om als winnaar van de play-off wedstrijd tegen TOP/SolarCompleet van het veld te gaan. TOP leidde op een zonnig en drukbezocht Sportpark Kortezwaag halverwege de tweede helft comfortabel met 12-17. Maar daarna wist LDODK zich, zoals wel vaker dit seizoen, te herpakken en de achterstand met acht treffers binnen tien minuten om te buigen tot een 20-17 voorsprong. Deze werd niet meer uit handen gegeven. Eindstand: 21-19.

Een kwartier voor tijd gaf niemand nog een stuiver voor LDODK om de finale van het NK te halen. TOP domineerde en de thuisploeg liep achter de feiten aan. “Tja, dat was inderdaad geen goed uitgangspunt”, gaf Marjon Visser na afloop, met gevoel voor understatement, toe. “Vooral de eerste helft waren we gewoon niet goed. We kwamen onze onderlinge afspraken niet na. Er zaten veel slordigheden in ons spel.”

Na goede eerste minuten waar LDODK snel een kleine voorsprong pakte, liet de thuisploeg na om in die beginfase door te drukken en een groter gat dan twee doelpunten te slaan. TOP kon zich langzaam in de wedstrijd vechten en nam halverwege de eerste helft een voorsprong. LDODK liep vervolgens naar adem happend achter TOP aan en kon vooral dankzij de individuele klasse van Femke Faber, die haar laatste thuiswedstrijd voor LDODK speelde, en Erwin Zwart aanhaken. Bij rust leidde TOP met 10-11.

In de tweede helft werd een ander LDODK verwacht, maar in plaats daarvan liep TOP juist verder weg. “Het was wel degelijk beter dan de eerste helft. Het leek misschien voor het oog dat het nog minder was, maar we moesten even op zoek naar ons eigen spel. Terwijl TOP wel doorging met scoren”, aldus Visser. En zo stond er halverwege de tweede helft een 12-17 tussenstand op het bord en leken de kaarten geschud.

Dat hadden de Sassenheimers waarschijnlijk ook gedacht. Het tempo bij TOP ging een versnelling naar beneden en dat gaf LDODK ineens meer lucht om nu wel haar spel te kunnen spelen. De thuisploeg die opnieuw liet zien over veerkracht te beschikken, nam het momentum over. “Tja, dan vallen ze wel. En dan hebben we het voordeel dat we thuis spelen en gaat het publiek erachter staan. Toen kwamen we echt in de flow.” TOP slaagde er niet meer in, om dat extra tandje weer bij te schakelen waarna LDODK in de laatste vijf minuten de wedstrijd kon uitballen naar 21-19.

Daarmee plaatst LDODK zich voor de tweede keer in de historie voor de nationale veldkorfbalfinale. Deze zal op zaterdag 22 juni om 18.00 uur worden gespeeld in De Lier tegen DOS’46 dat verrassend PKC/SWKGroep versloeg in de andere play-off wedstrijd.

Foto’s: Jacob Heres/Korfbalfoto.nl