Topsportmentaliteit giert door de vereniging

Terug naar het nieuwsoverzicht

Hij maakte als coach bij LDODK/Rinsma Fashion zijn debuut in het eerste seizoen Korfbal League. Inmiddels is Jan Sjoerd Pool bestuurslid en belast met de portefeuille topsport. “De topsportmentaliteit binnen LDODK/Rinsma Fashion is de laatste vier, vijf jaar enorm gegroeid.”

Toen Jan Sjoerd de leiding had over de eerste selectie van LDODK, van 2012 tot en met 2015, hield hij zich hoofdzakelijk bezig met het eerste en tweede team van de Korfbal League-club. Er was meer dan voldoende werk te verrichten bij de net gepromoveerde club.

Tegenwoordig is zijn blik binnen LDODK veel ruimer: de eerste selectie, de juniorenselectie (A1 en A2) en de B1, C1 en D1. “Het is veel makkelijker geworden om dingen voor elkaar te krijgen voor die teams, want de topsportmentaliteit giert echt door de hele vereniging. Al blijft het altijd zoeken naar evenwicht.”

Positieve verandering

Het is een groeiproces, daar moest iedereen binnen LDODK aan wennen. “De breedtekorfballers en de vrijwilligers die daaruit voortkomen maken je vereniging groot. Daarom moet je alles goed met elkaar afstemmen. Daar doen we ons best voor. Het is zeker een wankel evenwicht, maar met elkaar zijn we deze vereniging. We kunnen niet zonder elkaar.”

Toch veranderen er dingen. Spelers van de eerste selectie zijn dit seizoen voor het eerst niet meer vast betrokken bij een jeugdteam. Iets wat voorheen normaal was, vanzelfsprekend zelfs. Zo hadden bijvoorbeeld André Zwart en Femke Faber niet zo heel lang geleden nog een jeugdteam onder hun hoede. “Maar dat kan gewoon niet meer. We willen dat iedereen in de selectie optimaal presteert. Daarvoor moeten ze hard en ook steeds meer trainen. Rust is ook belangrijk, daar moet je dan ruimte voor creëren.”

Dat betekent niet dat de boegbeelden van de club geen binding houden met andere teams. “We hebben een mooie tussenweg gevonden, selectiespelers geven nu gasttrainingen. Dat is dan eenmalig, maar op die manier gebruiken ze hun kennis en kunde wel om onze jeugd beter te maken. Maar zonder vaste verantwoordelijkheid. Ik hoop dat veel jeugdtrainers van onze club gebruikmaken van deze mogelijkheid. De eerste signalen zijn in ieder geval positief.”

Afvallers

De komst van potentiële topspelers van buitenaf zegt iets over de ambities van LDODK en maakt tegelijk duidelijk dat LDODK inmiddels een topclub is. Dat alles kan betekenen dat spelers en speelsters die jarenlang wel de jeugdselectieteams haalden, nu genoegen moeten nemen met een plek in bijvoorbeeld het derde team. “Natuurlijk kan dat vervelend zijn voor de personen in kwestie, maar het hoort bij topsport, bij spelen bij een topclub.”

“Er is niks mooiers dan met eigen spelers en speelsters dit niveau halen, maar het is een utopie om te denken dat we dit zouden kunnen bereiken met een samenstelling zoals in het eerste seizoen Korfbal League, toen driekwart van de eerste acht in de selectie ook daadwerkelijk uit Gorredijk en Terwispel kwam. Je moet verder kijken als je wilt vasthouden wat we nu hebben. En ik denk dat we dat inmiddels allemaal wel willen.”

Vitaal in regio

Van deze ontwikkeling kunnen clubs in de regio weer profiteren. Zo besloten Jenmar de Graaf en Jakko de Nekker afgelopen zomer bijvoorbeeld om over te stappen naar Overgangsklasser De Hoeve, in plaats van te strijden voor een plek in het tweede van LDODK. “Het zijn echt goede korfballers en dus voor een team als De Hoeve een prachtige versterking”, oordeelt Jan Sjoerd. “Natuurlijk hadden we ze graag bij LDODK gehouden, maar deze keuze snap ik ook. Zo zijn er meer, in de toekomst gaat dit waarschijnlijk vaker gebeuren.”

En LDODK heeft baat bij een sterke korfbalbasis in de regio. “Dat is nodig om korfbal in de regio vitaal te houden, het liefst op een zo hoog mogelijk niveau. Vooral ook om de jeugd een positief gevoel te geven bij hun sport.” LDODK probeert dan ook de sport te stimuleren bij buurtclubs zoals Wordt Kwiek, WWMD en UDIROS. “Zo krijgen jeugdleden van Wordt Kwiek bijvoorbeeld een seizoenkaart voor de wedstrijden van onze selectie. Dat doen we met in het achterhoofd dat het eerste van WK niet meer actief is in het wedstrijdkorfbal, maar we willen die kinderen wel enthousiast houden voor korfbal. Dus moet je ze helden geven en een perspectief dat er voor diegenen met talent en ambitie zeker wel een doel is om na te streven. Door te kijken bij LDODK krijgen ze de kans topkorfbal te beleven.”

Scouting

Jan Sjoerd concludeert tevreden dat talenten uit de regio LDODK steeds beter weten te vinden, ook op jonge leeftijd. “We hebben ons scoutingsgebied en -apparaat uitgebreid, maar het is wel nog altijd de keuze van ouders en kinderen zelf om hier te komen spelen. Wij doen alleen ons uiterste best om de beste faciliteiten te bieden. Misschien is dat op dit moment zelfs wel belangrijker dan investeren in de eerste selectie, want die staat inmiddels wel. Het is nu tijd om te zorgen dat we over een aantal jaren in elke leeftijdscategorie vanaf de D’s een twintigtal spelers en speelsters hebben die de hoofdklasse aankunnen. Als je dat bereikt, heb je een goede levensader voor de toekomst.”

Zo krijgen ook de C’s inmiddels krachttraining. “Door een professionele trainer, die heel goed weet wat wel en niet kan op die leeftijd. Bovendien werken we goed samen met de Burgemeester Harmsma School en OSG Sevenwolden. Daardoor kunnen kinderen nu ook vier uur per week op school korfbaltrainingen volgen.”
Jan Sjoerd geniet in zijn nieuwe rol. “Eigenlijk is deze functie me op het lijf geschreven, ook omdat LDODK als vereniging goed in elkaar zit en ik met prettige mensen mag samenwerken. Alles in deze rol geeft me energie. Het coachen van LDODK in de Korfbal League was prachtig, maar op deze manier een bijdrage leveren is ook geweldig.”

Foto: Sietse de Boer

Dit artikel is onderdeel van de LDODK-special van Sa!. Meer lezen? Klik hier voor de digitale editie.

Deel dit artikel op: