Sterke eerste helft levert LDODK winst op in de Derby van het Noorden

Terug naar het nieuwsoverzicht

Al weer voor de derde achtereenvolgende keer behaalde LDODK/Rinsma Fashion in opnieuw een sfeervol Sportcentrum Kortezwaag, 935 bezoekers, een degelijke overwinning. In de noordelijke broederstrijd tegen DOS’46 lieten de Friezen één helft zien waartoe ze dit seizoen in staat zijn. Bij een ruststand van 20-12 was de wedstrijd gespeeld. Na rust kropen de Nijeveners nog wel terug, maar het geslagen gat bleek te groot. Eindstand: 29-25.

Waar velen een gelijk opgaande strijd hadden verwacht, immers DOS’46 kwam op volle oorlogssterkte naar Gorredijk, terwijl LDODK nog steeds geen beroep kon doen op aanvoerder André Zwart als basisspeler, ontspon zich tijdens de wedstrijd een geheel ander scenario.  LDODK blijkt namelijk in Jurjen Bosma inmiddels een vervanger te hebben die ook doorslaggevend kan zijn. Samen met Marjolijn Kroon nam Bosma in de eerste helft LDODK bij de hand. In de beginfase waren het zijn treffers die zorgden voor het eerste gaatje na tien minuten: 9-5.

“Mijn tweede bal ging er in en dat is meteen lekker. Zit je direct in de wedstrijd en is de druk er ook vanaf.” De stand-in van Zwart kon zich vervolgens naar hartenlust vastbijten in de topschutter Jelmer Jonker. “Had ik vooraf al een beetje op gehoopt. Hoef ik namelijk maar één ding te doen: er boven op”. Daarmee bleek toch de angel uit het spel van de Nijeveners gehaald.

Na de pauze richtte DOS zich op. “We hebben in de rust tegen elkaar gezegd dat de druk omhoog moest en dat we meer ballen moesten pakken. In de eerste helft konden zij alles schieten en wij hielpen hen daar ook nog eens bij.” Menno Russchen, ex-LDODK, speelde daarbij, samen met de zich hervonden Jelmer Jonker, een belangrijke rol. Het mocht echter niet meer baten. “We komen tegen het einde van de tweede helft toch nog terug, maar kunnen het gat net niet meer naar twee goals verschil brengen.”

Bij de Friezen was de scherpte er in de tweede helft van af. “We geven dan gewoon te weinig druk en dat moet je tegen DOS nooit doen. Laten we ze toch nog weer dichterbij komen. Zelf had ik in de tweede helft ook meer moeite met Jelmer. Hij is met die pas naar achteren zo moeilijk te verdedigen.” Maar juist Bosma zelf zette uiteindelijk met de laatste – zijn vijfde – treffer, zijn handtekening onder de wedstrijd: 29-25. En daarmee boekte LDODK voor de derde achtereenvolgende keer een overwinning met Bosma in de basis. Binnenkort is Zwart weer van de partij. Of zal coach Erik Wolsink toch vasthouden aan die aloude stelregel ‘never change a winning team’? “Ik zal het er straks toch eens met hem over hebben,” grapt Bosma.

Het was niet alleen een gedenkwaardige dag voor Bosma. Dat gold evenzeer voor Russchen. De DOS’46 speler, die de voorafgaande nacht bij zijn ouders in Gorredijk sliep, werd al vroeg gewekt. “Mijn vader zei dat ik toch even bij mijn auto moest kijken. Iets met een APK of zo. Bleken LDODK-fans mijn auto helemaal ingepakt te hebben in de kleuren van de club.”Russchen kon dat wel waarderen. “Ach, hoort er een beetje bij. Toch leuk, zo’n ludieke actie.” Gelukkig voor Russchen komen de beide teams elkaar dit seizoen nog een keer tegen. “Kijk, de toon is nu natuurlijk gezet. Dit vraagt om tegenacties. Laat dat maar aan de DOS-supporters over.”

Deel dit artikel op: