Schaatsster Femke Kok te gast in Business Club

Terug naar het nieuwsoverzicht

Schaatstalent Femke Kok (19) uit Nij Beets was zaterdagavond te gast in de Business Club van LDODK/Rinsma Modeplein. Kok veroverde dit seizoen meerdere wereldtitels, waaronder het wereldkampioenschap allround bij de junioren.

In de Business Club vertelde ze over haar prestaties en wat ze daarvoor moet doen en laten. Meerdere keren per dag trainen (schaatsen, fietsen, kracht en hardlopen) is voor het jonge schaatstalent ondertussen de normaalste zaak van de wereld. “Als ik niet hoef te trainen, voel ik mij een beetje nutteloos.”

WK Junioren

Voor Kok draaide het dit seizoen om één toernooi: het WK allround voor junioren in Polen, waar ze haar titel wilde prolongeren. Door haar goede prestaties op een aantal seniorentoernooien kwalificeerde ze zich echter ook voor het WK Afstanden in Salt Lake City. Een toernooi dat slechts een week voor het belangrijke juniorentoernooi werd verreden.

“Dit was zeker niet de beste voorbereiding voor het juniorentoernooi”, erkende Kok, die desondanks toch blij is dat ze voor deze route heeft gekozen. “Het was heel vet om in Salt Lake City te schaatsen.” Kok verbeterde daar haar eigen wereldrecord bij de junioren op de 500 meter. De prestaties bij de senioren zorgden wel voor een extra druk op de eerste dag van het juniorentoernooi. “Mensen verwachten toch iets van je. Gelukkig ging het de tweede dag beter.”

Vooruitkijken

Nog één wedstrijd en dan is het schaatsseizoen weer voorbij en is er ook weer wat meer tijd voor bijvoorbeeld feestjes. “Die sla ik nu vaak over, want ik wil niet het risico lopen om daar ziek te worden. Als sporter heb je niet een hele hoge weerstand.”

Voor welke ploeg Kok volgend seizoen rijdt? “Dat weet ik nog niet. Er zijn de komende periode een paar gesprekjes.” De sfeer in de groep is voor Kok belangrijk bij de keuze voor een ploeg. “En het is natuurlijk niet slim om naar een ploeg te gaan met veel duuratleten, terwijl jij wil sprinten. Het moet sport-technisch wel passen.”

Kok begint na de zomer ook aan een studie aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Je weet niet wat het schaatsen gaat opleveren. Dus dan kun je maar beter een opleiding gaan doen, denk ik.”

Deel dit artikel op: