Prachtig seizoen, maar TOP terecht naar finale

Aan het toetje dat play-offs heet is voor LDODK/Rinsma Fashion een eind gekomen. Zaterdagavond werd in een uitverkocht Kortezwaag van TOP/Quoratio – net als vorige week – verloren. De Sassenheimers wonnen ditmaal met 29-34; ze waren de betere ploeg en benutten volop hun ervaring.

LDODK had een bliksemstart en nam snel een voorsprong van 4-0 en 5-1. Het publiek juichte de spelers hartstochtelijk toe. Bij 2-0 bracht coach Erik Wolsink Femke Faber naar het andere vak, zodat zij niet langer tegenover haar kwelgeest Jet Hendriks stond. TOP miste in deze beginfase een paar mooie kansen, maar was daardoor volgens Mick Snel niet in paniek. ‘We hebben dit soort momenten vaker meegemaakt en weten hoe we hier mee om moeten gaan: rustig ons eigen spel spelen, dan komen de doelpunten vanzelf.’ En zo geschiedde. Aan de hand van Snel speelde TOP zichzelf beter in de wedstrijd en halverwege de eerste helft kwam TOP voor het eerst op voorsprong, 6-7. TOP had in die fases veel verdedigende rebounds en LDODK kon in het voorveld niet meer onder de verdedigende druk uitkomen. En als dat soms wel het geval was miste de precisie in de afronding. Zo kon TOP uitlopen naar 7-11. Opvallend was dat het daarna aan beide kanten een aantal minuten stokte. Voor LDODK waren er voldoende aanvallen om aan te haken, maar het lukte niet. En als de goal dan aan de ene kant niet valt, gebeurt het wel aan de andere kant, 7-12. Maar gelukkig verzilverden de gebroeders Zwart vlak voor rust beide nog een strafworp, waardoor het gat niet al te groot was. Ruststand 9-12. ‘We hadden het vertrouwen dat het nog kon’, aldus Erwin Zwart.

In het begin van de tweede helft knokte LDODK voor wat het waard was. Dat was mooi om te zien, omdat het hiermee ook weer een echte wedstrijd werd. De ploeg kwam in de eerste tien minuten meerdere malen op 1 punt en na tien minuten spelen bracht Jetze de Jong met zijn derde treffer LDODK voor het eerst op gelijke hoogte 15-15. Maar door een onnodige strafworp en een afstandschot van Nick Pikaar werd het snel weer 15-17. En opeens, binnen een paar minuten, was de wedstrijd eigenlijk gespeeld: 16-21.
TOP voelde dat het de teugels wat kon laten vieren: aanvallend zagen de toeschouwers aanvallende hoogstandjes van TOP, terwijl het LDODK wat meer ruimte gaf. De topschutters van LDODK wisten de korf nu wel te vinden, maar voor de wedstrijd was het te laat. Zowel TOP als LDODK scoorden in de laatste fase nog volop, maar dat was slechts voor de statistieken. Eindstand: 29-34.

TOP heeft in de twee wedstrijden laten zien een stap verder te zijn dan LDODK. ‘Met pijn in mijn hart moet ik zeggen dat TOP de terechte winnaar is’, zei Diana van der Vorst na afloop. Erwin Zwart: ‘Het voelt raar dat het seizoen nu opeens is afgelopen. Ik had hier meer van verwacht. Maar als straks de emoties een plek hebben gekregen, kunnen we terugkijken op een prachtig seizoen.’