Herboren LDODK dwingt beslissende wedstrijd af

LDODK/Rinsma Modeplein doet nog steeds mee in de play-offs van de Korfbal League. Na een spannende match met vele tactische meesterzetten bleek LDODK tegen Fortuna uiteindelijk de meest bedreven schaker in sporthal Kortezwaag en wist met 25-23 te winnen.

Daarmee behaalde LDODK haar eerste overwinning ooit in de play-offs van de Korfbal League. En kunnen beide ploegen zich opmaken voor een derde, allesbeslissende wedstrijd in Delft, komende dinsdag 30 maart.

Trots op de ploeg

“Ik ben ongelofelijk trots op deze ploeg. Dat heb ik ook na afloop tegen ze gezegd. Als je de reboundkampioen van de Korfbal League verslaat, dan doe je het goed.” En daarmee doelde coach Henk Jan Mulder niet alleen op de overwinning, maar ook op het feit dat LDODK zelfs meer rebounds pakte dan Fortuna. Julian Frieswijk werd nu vanaf de eerste minuut gekoppeld aan Thomas Reijgersberg en dat bleek vooral in de eerste helft een belangrijk gegeven. De ploeg uit Delft slaagde er niet in om haar gewenste spel, gebaseerd op een sterke rebound, te spelen.

Bovendien liet André Zwart zien hoe belangrijk een goede verdediger is. De Delftse schutter Nik van der Steen lag aan de ketting. Dat gold overigens ook aan de andere kant, waar misschien wel Neerlands beste verdedigster Jessica Lokhorst het Marloes Frieswijk erg lastig maakte. De beide ploegen bleken aan elkaar gewaagd. Het onderlinge verschil was de eerste helft nooit meer dan twee goals. In de laatste seconden zorgde Fleur Hoek ervoor dat Fortuna met een 11-12 voorsprong de rust in ging.

Een paar dagen geleden ging het daarna mis met LDODK. Hoe anders was het deze keer. “Die eerste tien minuten na rust zijn zo belangrijk. Als je dan voor komt, ga je ook wat rustiger met de schotklok om.” Mulder zag zijn team nu het momentum nemen. De achterstand bij rust werd in vijf minuten omgebogen tot een 14-12 voorsprong. Maar Fortuna knokte zich terug.

Schaakspel

Grootmeester Mulder had echter nog een paar meesterzetten achter de hand. Christian Dekkers werd ingebracht. Samen met Femke Faber. Femke Faber? Jazeker, Faber is weer beschikbaar vanwege een andere werksituatie. En dat betaalde zich uit. Dekkers, prima door Faber in stelling gebracht, scoorde, zoals te doen gebruikelijk, meteen. Mulder paste nog een andere tactische zet toe, door Marloes Frieswijk naar het andere vak te brengen. Frieswijk, verlost van plaaggeest Lokhorst, scoorde eveneens direct. En daarmee leek het kwartje de kant van LDODK weer op te rollen.

Maar ook Fortuna-coach Ard Korporaal zat niet stil achter het schaakbord. Hij bracht Harjan Visscher in voor Nik van der Steen, tegen André Zwart, die samen met Dekkers een duobaan vervulde. Dekkers voor de doelpunten en Zwart voor het verdedigende werk. Fortuna kwam daarmee weer terug in de wedstrijd. En nam opnieuw een voorsprong, vooral ook door drie goals in de slotseconden van de schotklok. Nu leek het kwartje de andere kant uit te rollen. Acht minuten voor tijd leidde Fortuna met 18-20.

En weer toonde LDODK veerkracht. Via tweemaal Dekkers en tweemaal Frieswijk binnen drie minuten, rolde het kwartje weer naar de thuisploeg. En daar bleef het liggen. Korporaal verordonneerde Lokhorst nog wel naar het andere vak om Frieswijk te neutraliseren. Maar het kwaad was al geschied. In een zinderende eindfase scoorden beide ploegen om en om. Maar toen de klok op nul stond en alle pionnen waren uitgespeeld, bleek de vlag van Fortuna gevallen: 25-23.