LDODK wint thriller in Nijeveen

Was het een Houdini-act of was het een overwinning op zijn Duits? Eigenlijk was het nog veel meer dan dat. Feit was dat LDODK/AH Gorredijk met twee gestolen punten aan de haal ging op bezoek bij het Nijeveense DOS’46. Erg belangrijke punten in de strijd om plek vier, een plek die recht geeft op het spelen van de kruisfinales.

In de eerste helft kwamen de ploegen maar moeizaam op gang. Nerveus en met veel plaatsfouten over en weer, waren de doelpunten duur. Bij beide teams waren het de dames die in de beginfase van zich deden spreken. Femke Faber nam het voortouw bij LDODK met een paar prima afstandtreffers en bij DOS’46 bezorgde Maaike Steenbergen verdedigster Marjon Visser handenvol werk. LDODK wist steeds een puntje voorsprong te nemen maar toen was al duidelijk dat de ploegen elkaar in die fase  nauwelijks ontliepen. Felle reboundduels en pittige acties over en weer zorgden voor veel spanning op de tribunes. LDODK, gesteund door meer dan 300 supporters nam op 7-7 door twee snelle afstanders van captain André Zwart voor het eerst een voorsprong van 2 punten. Maar DOS’46 klampte aan via de broertjes Jonker. Bij de rust stond er een 10-10 stand op het scorebord.

Na de pauze tartte de wedstrijd alle wetten van de logica. DOS’46 nam een ruime voorsprong en had in de eindfase de wedstrijd volledig in handen, maar won uiteindelijk toch net niet. En de man die de hele wedstrijd niet in de wedstrijd zat bij LDODK en uitstekend werd verdedigd door Harjan Visscher, besliste uiteindelijk de wedstrijd in het voordeel van de Friezen.

DOS’46 nam meteen na rust een voorsprong van 4 doelpunten door treffers van de schutters Visscher en Jonker. LDODK-coach Erik Wolsink moest al na 2 minuten naar een time-out grijpen. DOS’46 bleef echter een ruime voorsprong houden en pas na 15-11 van de tot dan onzichtbare Menno Russchen leek de wedstrijd te kantelen. Erik Wolsink besloot om Menno Russchen naar het vak met André Zwart, Marjon Visser en Femke Faber te brengen en Collin van de Molen verving Henk Bijker en kwam bij Erwin Zwart , Diana van der Vorst en Betty Jansma in het vak. Achteraf een gouden greep. Aanvankelijk leken de wisselingen geen invloed te hebben, want DOS’46 denderde door. Jelmer Jonker werd hot en André Zwart kreeg maar geen grip op hem. Op 19-14 leek de wedstrijd beslist, maar Betty Jansma en André Zwart deden LDODK weer aanhaken. Marjon Visser en Collin van der Molen brachten de spanning 10 minuten voor tijd weer volledig terug; 19-18. Zo leek het tenminste, want toch pakte DOS’46 door o.a. weer twee keer Jelmer Jonker een voorsprong van 3 punten; 22-19. DOS’46 had op dat moment de wedstrijd uit kunnen spelen, maar juist in die fase schoot LDODK met scherp en het was vlak voor tijd André Zwart die de teams naast elkaar schoot; 22-22. Na opnieuw snel balverlies in de DOS’46-aanval, was het Erwin Zwart die het LDODK-publiek in extase bracht met een fraaie doorloopbal. Juist hij, die de hele wedstrijd niet lekker in zijn ritme kwam, besliste de wedstrijd. DOS’46 kreeg nog een kans, maar bleef na het eindsignaal van de uitstekende leidende Henri van Meerten gedesillusioneerd achter. Een zeker lijkende zege, glipte de ploeg uit Nijeveen nog door de vingers. Belangrijke punten voor LDODK, een zure nederlaag voor DOS’46.

Volgende week zaterdagavond speelt LDODK thuis tegen titelfavoriet TOP/Quoratio. Kortezwaag 20.00 uur.