LDODK wint overtuigend van naaste concurrent KZ

Terug naar het nieuwsoverzicht

Na twee tegenvallende en puntloze wedstrijden tegen Fortuna en DVO heeft LDODK/Rinsma Modeplein zich weer herpakt tegen KZ/Thermo4U, de derde concurrent om een plekje bij de laatste vier. In een eindelijk weer eens bomvolle én sfeervolle sporthal Kortezwaag was een overtuigend LDODK vanaf het beginsignaal de bovenliggende partij. De winst was met duidelijke cijfers: 28-19. En dat was geenszins geflatteerd.

“We wisten natuurlijk dat deze wedstrijd wel eens een cruciale zou kunnen zijn. Verlies je, dan is het gat met de top vier meteen drie punten.” André Zwart was na afloop een tevreden mens. “Verschil met de vorige wedstrijden was toch dat we ons aan de gemaakte afspraken hebben gehouden. Het strijdplan was verdedigend vooral gericht op het niet weggeven van de ruimte voor de tweede kans na het eerste schot, aan met name de gevaarlijke dames van KZ. Vooral rond de korfzone. We wilden ze voorin in de één tegen één dwingen. En dat lukte heel goed.” Belangrijke pion in dat verdedigende spel was met name Esmee van Veen. Zij stond geposteerd tegenover de gevaarlijke Anouk Haars. De lange Haars kreeg geen millimeter ruimte van Van Veen. En daarmee werd een gevaarlijke angel uit het spel van KZ gehaald.

“Maar ook aanvallend hebben we ons aan de afspraken gehouden. Vorige week zochten we lang niet altijd de goede mensen. Maar vandaag namen we daar met langere aanvallen veel meer tijd voor. En dan zie je ook dat eigenlijk iedereen op een gegeven moment wel in een situatie terecht komt dat hij of zij de goede kans kan nemen. Voor rust had volgens mij iedereen al gescoord.”

Vanaf het begin nam LDODK de leiding en stond die nooit meer af. Gedurende de eerste helft groeide deze gestaag naar 16-10 bij rust. Met name Julian Frieswijk en Harjan Visscher waren voor rust met elk vier treffers op dreef.

En ook na rust bleef LDODK in de focus en liet zich niet verleiden tot onzinnige frivoliteiten. Vrij gemakkelijk liep de thuisploeg in iets meer dan vijf minuten uit naar 20-11. En daarmee was de wedstrijd al gespeeld. KZ slaagde er geen moment in om in haar eigen spel te komen. In de slotfase beantwoorde coach Gerald Aukes eindelijk het al wekenlang terugkerende verzoek van supportersvereniging Groen Kabaal en liet Hessel Waninge zijn debuut maken op het hoogste niveau. Waninge, kind van de club, taxeerde dat op waarde en bekroonde zijn debuut direct met een door Groen Kabaal luid bejubelde treffer.

André Zwart kon daar wel om lachen. “Ach, het is sowieso leuk om weer in zo’n volle zaal te spelen. Dat geeft toch extra energie aan de ploeg. Zo wil ik elke week wel spelen.” Maar Zwart kijkt inmiddels ook al weer naar de volgende wedstrijd. “Dan weer tegen Blauw-Wit uit Amsterdam. Daar hebben we nog wat goed te maken.”

Foto: Jacob Heres/Picturespot.nl

Deel dit artikel op: