‘Junglesafari’ DOS’46 leidt in Fryslân net niet tot winst tegen LDODK

Terug naar het nieuwsoverzicht

In de voor beide ploegen laatste wedstrijd van het Korfballeagueseizoen 2017-2018 slaagde DOS’46 er net niet in om de Derby van het Noorden naar zich toe te trekken. In een toch ook nu weer volgepakt Sportcentrum Kortezwaag konden de Drenten een riante voorsprong niet vasthouden.
Halverwege de tweede helft richtte LDODK/Rinsma Modeplein zich eindelijk op na een tot dan toe belabberde wedstrijd. Een 12-18 tussenstand werd in de slotfase omgebogen tot 23-22.

“Tja gemakkelijk was het niet, deze wedstrijd. Het niet halen van de play-off kwam wel even binnen. Daar zijn we toch het hele seizoen mee bezig geweest.” Voor aanvoerder André Zwart en de zijnen was het best wel een klus om zich weer opnieuw op te laden voor deze laatste wedstrijd van het seizoen. “We hadden natuurlijk veel meer van dit seizoen verwacht. Maar ondanks die teleurstelling, hebben we deze week wel goed getraind.”

Daar leek het in het begin van de wedstrijd in het geheel niet op. De thuisploeg, met Jurjen Bosma op de plek van de geblesseerde Erwin Zwart, was duidelijk niet bij de les. Hoe anders was dat bij DOS’46. De wedstrijd tegen LDODK brengt bij de ploeg uit Nijeveen altijd wat extra’s naar boven. Bovendien had DOS’46 wel wat goed te maken na zes nederlagen op rij. Terwijl bij LDODK in de eerste tien minuten alles mis ging wat mis kon gaan, wist een gretig DOS eenvoudig de korf te vinden en maakte in no-time een verschil van vier doelpunten. Zonder noemenswaardige tegenstand wist DOS dit eenvoudig tot de rust vast te houden: 9-14.

Ook na rust leek de thuisploeg nog bevroren. Pas halverwege de tweede helft ontdooiden de Friezen eindelijk en schakelden twee tandjes bij. Een 12-18 achterstand werd in zeven minuten omgebogen tot een 19-18 voorsprong. Een tactische zet van coach Henk Jan Mulder om Femke Faber en Marjolijn Kroon van vak te laten wisselen was daar mede debet aan. DOS’46 bleek toch kwetsbaar. De jonge ploeg van coach Gerald Aukes wist zich geen raad met de toenemende druk van LDODK. En zo kon de thuisploeg toch nog een troostprijs binnen halen middels winst in de Derby van het Noorden. Tegenvaller was nog het uitvallen van Marjolijn Kroon in de allerlaatste minuut met een enkelblessure.

“We konden het goede spel in de tweede helft niet vasthouden. Met name het niet scoren uit de tweede bal brak ons op. Tja, ik had er toch meer van verwacht.” Maar Gerald Aukes was ook realistisch. “Dit is momenteel de plek waar we staan. We hebben met elkaar een bepaald traject ingezet. Er zit nog zoveel jeugdigheid in deze ploeg. Kijk, korfballen kunnen ze wel, maar er komt meer bij kijken. We kunnen het wel allemaal voorkauwen, maar ze moeten leren het ook zelf te kunnen oplossen. Dus dat betekent in feite dat we ze laten loslopen in de jungle. Ze zijn dus op junglesafari,” grijnst Aukes.

Ook Zwart kon na afloop wel weer iets positiefs naar boven halen. “Misschien zeggen we over een paar jaar wel dat juist dit jaar ons uiteindelijk verder heeft geholpen. En daarnaast ook mooi dat we vandaag gewonnen hebben. Ik merk aan iedereen, ook de supporters, dat deze overwinning toch een goed gevoel geeft.”

Foto’s: Jacob Heres/Korfbalfoto.nl

Deel dit artikel op: