LDODK verliest Derby van het Noorden

LDODK/Rinsma Modeplein is er niet in geslaagd om in haar laatste reguliere competitiewedstrijd voor de play-offs, de Derby van het Noorden op haar naam te zetten. In een bijzonder sfeervolle ambiance in Sportcentrum Kortezwaag draaide een gedreven DOS’46/VDK Groep in de tweede helft de wedstrijd om en won in de slotfase terecht: 25-26.

“Dit mag ons in de play-offs niet gebeuren. We hadden de tweede helft ons hoofd er gewoon niet bij.” Een getergde Julian Frieswijk was na afloop heel duidelijk: “We vallen helemaal uit elkaar”. Terwijl daar in de eerste helft helemaal geen aanleiding toe was.

LDODK begon bijzonder scherp aan de wedstrijd en binnen tien minuten leidde de thuisploeg met 9-4. Het waren in die eerste helft met name de dames die scoorden. Het niveauverschil leek optisch groot. Toch verzuimde LDODK dat om vervolgens in koele cijfers uit te drukken. DOS’46 bleef aanhaken. Ruststand: 17-13.

In de tweede helft paste oud-LDODK-trainer Henk Jan Mulder bij de Nijeveners enkele tactische omzettingen toe. DOS ’46 gaf verdedigend veel meer druk op met name de dames van LDODK. En ook aanvallend werd de dameskaart gespeeld. Sam Meijer, goed voor negen doelpunten, speelde de wedstrijd van haar leven. Ook het inbrengen van Tessa Lap was tactisch sterk. En daar had LDODK geen goed antwoord op. Beide dames zorgden halverwege de wedstrijd voor de aansluiting met vier treffers op rij: 20-19.

Het momentum was gekanteld en LDODK was niet bij machte om haar spel om te zetten. Vijf minuten voor tijd kwam LDODK voor het eerst op een achterstand bij 23-24. Frieswijk trok de zaak nog recht. Maar Meijer voltrok het vonnis vervolgens met twee treffers. “We hebben het eigenlijk helemaal verkeerd om gedaan. We laten ze eerst door doorloopballen en strafworpen in de wedstrijd komen. En laten ze daarna, als ze lekker in de flow komen, van afstand schieten.”

Ook het late inbrengen van Ran Faber – hij werd gespaard voor de play-offs – mocht niet baten. Faber werd ingebracht om te scoren, maar werd in die slotfase amper in stelling gebracht. In de slotseconden kregen Marjolijn Kroon en Erwin Zwart nog een publiekswissel vanwege hun laatste reguliere Korfbal League-wedstrijd, maar hadden daar allebei gemengde gevoelens bij. Zowel Kroon (“We slaagden er niet in om een plan te bedenken om de gevaarlijkste dames uit te schakelen”) als Zwart (“Tsja, we laten ze gewoon op twee beentjes schieten”) waren zichtbaar gefrustreerd over het vertoonde spel in de tweede helft.

Gelukkig rest er nog een andere mogelijkheid om op een goede manier afscheid te nemen. En dat kan via de play-offs. Gelet op de reacties na afloop van Zwart, Kroon en Frieswijk zal er dan een heel ander LDODK in het veld staan. “We zijn nu op scherp gezet”, aldus Zwart.

En die eerste play-off-wedstrijd zal komende zaterdag 30 maart plaatsvinden in het Sportcentrum Kortezwaag, tegen DVO/Transus. Aanvang: 20:00 uur.