LDODK raakt aansluiting met kopposities kwijt

Terug naar het nieuwsoverzicht

En weer slaagde LDODK/Rinsma Modeplein er niet in om te winnen. Deze keer was het Delftse Fortuna/Delta Logistiek te sterk. In een spannende en meeslepende wedstrijd viel uiteindelijk net het kwartje de verkeerde kant uit. Eindstand 26-28.

Erwin Zwart zat na afloop van de wedstrijd wezenloos voor zich uit te kijken. De topschutter van LDODK is aan een uitzonderlijk goed seizoen bezig en haalt wekelijks bizar hoge schotpercentages. Ook deze keer stonden er weer dubbele cijfers achter zijn naam. Maar dat bleek ook tegen Fortuna, dat nota bene aantrad zonder de vaste basisspelers Reijgersberg (ziek), Maltha en Preuninger (beide niet volledig fit) weer niet genoeg.

“Tja, het zegt allemaal niet zo veel. We winnen weer niet. Als er meer mensen mee scoren, wordt het allemaal wat gemakkelijker, maar dat gebeurde vandaag gewoon niet.” En daar sloeg Zwart de spijker op zijn kop. Met name het vak met Friso Boode, Marjolijn Kroon, Marloes Frieswijk en André Zwart kon aanvallend de tweede helft geen potten breken.

En dat terwijl LDODK, waar Marlou Kuiper de plaats in nam voor Lieneke Pries en de tot veler verrassing weer terug gekeerde Femke Faber haar opwachting in de basis maakte, voor de niet fitte Diana van der Vorst, uitstekend begon. Binnen no-time stond er een 6-2 voorsprong op het bord. Tot 9-5 halverwege de eerst helft leek er dan ook niets aan de hand. Maar daarna kwam er zand in de motor van het eerdergenoemde eerste aanvalsvak dat tot dat moment het leeuwendeel van de treffers voor haar rekening had genomen.

En dat bleek een belangrijk gegeven. Want daardoor kreeg Nik van der Steen, die bij Fortuna in het aanvalsvak daartegenover stond, meer tijd om tot doelgerichte pogingen te komen. Ondanks uitstekend verdedigend werk kon Zwart op een gegeven moment niet meer voorkomen dat Van der Steen zich in de wedstrijd schoot. Hij bracht Fortuna bij 10-10 voor het eerst aan de leiding. LDODK kon tot de rust de aansluiting behouden: 13-13.

Meteen na rust nam Fortuna, dat Maltha en Preuninger in bracht voor meer ondersteuning in de rebound, een 13-15 voorsprong. Daarna moest LDODK in de achtervolging. En steeds zodra LDODK weer op gelijke hoogte kwam (meestal via Zwart), slaagde Fortuna, dat over veel meer fronten kon scoren, er weer in een nieuw gaatje te slaan. Vijf minuten voor tijd kwam Fortuna zelfs op een 22-26 voorsprong en leek het pleit beslecht. Via Marloes Frieswijk, Marjolijn Kroon en weer Zwart kon LDODK met een allerlaatste krachtsinspanning opnieuw aansluiten, maar dat bleek net niet genoeg. Fortuna slaagde erin om professioneel de laatste seconden uit te ballen.

“Tja, en het is niet alleen het aanvallend hoor. Ik vind ook dat we te gemakkelijk de tegengoals tegen krijgen. In het begin van het seizoen waren over de gehele linie verdedigend scherper”, analyseerde Zwart na afloop. “Maar dit is wel zuur hoor. Nu is het gewoon elke week een finale. We moeten alles winnen.” En dat lijkt voor LDODK een hele lastige opgave, met wedstrijden tegen koploper PKC en TOP nog voor de boeg. Voor het eerst dit seizoen staat LDODK niet meer op een plek die recht geeft op de kruisfinales. De ploeg zal komende zaterdagavond (aanvang 19:30 uur) in Papendrecht tegen PKC moeten vlammen om te voorkomen dat het seizoen als een nachtkaars uit gaat.

LDODK speelt op zaterdag 29 februari haar volgende thuiswedstrijd, thuis in het Sportcentrum Kortezwaag tegen Groen Geel. Aanvang: 20:00 uur.

Foto’s: Jacob Heres/Korfbalfoto.nl

Deel dit artikel op: