LDODK onderuit tegen TOP

Terug naar het nieuwsoverzicht

LDODK/Rinsma Modeplein is er niet in geslaagd om haar koppositie in de Korfbal League te behouden. In een voor het publiek weinig aantrekkelijke wedstrijd, waarin de verdedigende tactieken van beide teams de boventoon voerden, wist TOP/SolarCompleet daar uiteindelijk het beste mee om te gaan. De thuisploeg won verdiend: 27-21.

“Ik ben diep teleurgesteld.” LDODK-coach Henk Jan Mulder wond er na afloop geen doekjes om. “Dit was wel het moment om hier te winnen.” En daar had Mulder wel een punt. TOP trad namelijk aan zonder de geblesseerde Celeste Split en Nick Pikaar. Wel stond daartegenover dat ook LDODK een belangrijke basisspeler miste. Erwin Zwart bleek eveneens niet fit genoeg om te spelen. Jurjen Bosma was zijn vervanger.

LDODK koos bewust voor de strategie om extreem achter te verdedigen op de TOP-rebounders Paul Anholts en oud-LDODK-er Tim Flokstra. En dat slaagde de eerste helft goed. TOP wist daar niet goed mee om te gaan. Het tempo bij de thuisploeg ging omlaag. Daarbij werd ook nog eens de aanvallende angel van Mick Snel uit het spel gehaald doordat juist hij vanwege de gekozen LDODK-strategie vooral in een reboundpositie terecht kwam. Toch verzuimde LDODK echter om aanvallend afstand te nemen. En dat kwam vooral door een aanzienlijke hoeveelheid plaatsfouten, de vele één-schots-aanvallen en het belabberde schotpercentage. Een weinig aantrekkelijke wedstrijd was vervolgens het resultaat.

“Onze foutenlast was veel te hoog. In de eerste helft hadden we het verschil al kunnen maken, maar we hadden totaal geen rendement. Ons tempo werd ook steeds lager. We hadden genoeg kansen, maar ze niet benut.” En daarmee doelde Mulder vooral op het vak met Julian en Marloes Frieswijk, Diana van de Vorst en André Zwart, die de positie van zijn broer Erwin in dat vak over nam. Bij rust stond er dan ook een schamele 8-8 stand op het bord.

Na rust in eerste instantie hetzelfde beeld. Beide ploegen bleven om en om scoren tot halverwege de tweede helft. Ineens kreeg TOP het op de heupen, ook geholpen door persoonlijke fouten in de LDODK-verdediging. En kon binnen vijf minuten een 14-15 achterstand ombuigen naar een 21-15 voorsprong. “In die fase waren we verdedigend wat minder onverzettelijk aan de buitenkant.”

Daarmee was de wedstrijd gespeeld. LDODK was niet meer bij machte om het roer om te gooien, het tempo op te schroeven en vooral het vizier bij te stellen. Positief punt en bovendien veelzeggend was, dat Eline Haan, in de tweede helft door Mulder ingebracht, zich met vier treffers meteen tot topscorer van LDODK kroonde. Door deze nederlaag neemt TOP de koppositie in de Korfbal League van LDODK over.

LDODK speelt op zaterdag 18 januari haar volgende wedstrijd, thuis in het Sportcentrum Kortezwaag tegen Tempo. Aanvang: 20:00 uur.