LDODK naar finale Ereklasse!

LDODK/Rinsma Fashion naar de finale van het veldkorfbal! Wat een geweldig resultaat! Voor het eerst bereikt LDODK de finale van de Ereklasse. In Papendrecht werd topfavoriet PKC/SWKGroep met 18-22 verslagen. Volgende week zaterdag mag LDODK aantreden tegen Blauw-Wit (A), dat de andere kruisfinale won.

LDODK had vooraf niet de beste papieren. Op het veld werd nog niet al te overtuigend gespeeld – ook al werd vorige week knap van Blauw-Wit gewonnen. En ook deze wedstrijd ontbraken Erwin Zwart en Diana van der Vorst nog steeds, beiden door blessures. PKC daarentegen haalde de kruisfinales met speels gemak. PKC was de favoriet, toch zag LDODK zeker kansen.

LDODK had een bliksemstart: 0-2. PKC kwam met 5-4 voor het eerst op voorsprong, waarna het vrij gemakkelijk uitliep naar 8-5. Het vak van Friso Bode, Marjolijn Kroon, Jurjen Bosma en Evelien Zoetendal had het moeilijk, omdat vooral Richard Kunst en Olav van Wijngaarden het spel behoorlijk ontregelden. Maar de hele ploeg speelde op dat moment nog geen lekkere wedstrijd: te veel plaatsfouten, in de afronding ontbrak de scherpte en er waren te weinig rebounds. Verdedigend was het overigens wel dik in orde, want ook PKC kwam niet gemakkelijk tot scoren. Daardoor kreeg LDODK toch het gevoel dat er iets was te halen en langzaam maar zeker begon LDODK beter te spelen en werd het 8-8. Het werd zelfs 8-10 door twee goede acties van Betty Jansma. Ze scoorde van afstand en forceerde een strafworp, die door André Zwart werd benut. Vijf doelpunten op rij zo vlak voor rust, achteraf gezien een sleutelmoment in de wedstrijd.

In de tweede helft hield LDODK de voorsprong eerst nog even vast en breidde deze uit tot drie doelpunten: 10-13. Dat was voor PKC het moment om een tandje bij te schakelen. Ook de wissel met Johannis Schot voor Danny den Dunnen pakte goed uit. LDODK speelde op dat moment te slordig en liet PKC bijna langszij komen: 12-13. André Zwart zweepte zijn ploeg vervolgens met een doelpunt op (hij scoorde er nog meer op belangrijke momenten in de tweede helft), Marjolijn Kroon en Friso Boode volgden: 12-16. Voor LDODK was het belangrijk dat het vak van Kroon, Boode, Bosma en Zoetendal in de tweede helft aanzienlijk beter de korf vond.
PKC kon nog een paar keer aanhaken op 14-16, 16-18 en 17-19. Maar door twee treffers van Femke Faber en wederom Zwart was met nog vijf minuten op de klok de wedstrijd gespeeld, eindstand 18-22.
PKC was misschien vandaag niet in goeden doen, maar het is de verdienste van LDODK dat het deze wedstrijd heeft gewonnen. Captain André Zwart: ‘Dit is absoluut lekker! Het zou fantastisch zijn als we nu ook de titel binnen kunnen slepen. Zo’n kans krijg je niet elke dag. En Blauw-Wit als tegenstander; we spelen altijd mooie wedstrijden tegen hen.’

De finale is volgende week zaterdag 17 juni om 18.00 uur in Bennekom (veld DVO). Met hopelijk zo veel mogelijk LDODK-supporters langs de lijn!