LDODK verstevigt plek 4 op de ranglijst

Zowel LDODK/Rinsma Modeplein als KZ/Hiltex was er alles aan gelegen om zondag twee punten in de wacht te slepen. Ze zijn twee van de vier ploegen die azen op plek vier van de ranglijst. Aan het eind van de middag bleek LDODK de beste ploeg. De thuisploeg won verdiend met 30-24.

KZ begon sterk aan de wedstrijd. Verdedigend had de ploeg haar zaakjes goed op orde. Net als in Koog Zaandijk werd de eerste bal achterverdedigd, waarmee het tempo uit de Friese aanvallen werd gehaald. LDODK ging daar redelijk mee om, maar schoot belabberd, waardoor een paar keer de zoemer van de schotklok klonk. KZ ging via 1-4 naar een voorsprong van 3-6. LDODK had het zichtbaar moeilijk en pas na ruim een kwartier spelen schoot LDODK voor het eerst een afstandschot raak: 5-6. Alhoewel KZ daarna nog wel aan de juiste kant van de score bleef (6-8 en 8-10), kwam LDODK beter in haar spel. Het schot werd beter en daarmee ook het spel. Erwin Zwart: ‘Doordat we zo slecht schoten, gingen we onrustig spelen.’ Coach Erik Wolsink bracht Lieneke Pries in het veld voor Betty Jansma.
Vlak voor rust was Friso Boode belangrijk. Hij schoot van afstand de 9-10 binnen en zorgde ervoor dat zijn vakgenote Kroon tweemaal achter elkaar kon aanleggen: 10-10. Een mentaal tikje voor KZ, want gelijk daarna was het rust.

Erwin Zwart kwam in de tweede helft helemaal los, te beginnen bij het beginsignaal van de tweede helft. Hij bracht zijn ploeg meteen op een 11-10 voorsprong. LDODK leek door te kunnen drukken, maar KZ klampte aan, 13-13. Daarna kreeg LDODK de smaak te pakken en liep het binnen een paar minuten uit tot 17-13. Femke Faber speelde in deze fase een belangrijke rol. Ze schoot tweemaal achter elkaar raak en had Esther Cordus – in de eerste helft gevaarlijk – in de tang. KZ was niet bij machte het tij te keren. Verdedigend waren de Koogers lang niet meer zo dwingend als in het begin en aanvallend konden ze geen potten meer breken.
LDODK kreeg weer wat van haar flair van een aantal weken geleden terug, waarbij vooral Erwin Zwart (10), André Zwart (8), die overigens verdedigend de gevaarlijke Alwin Out aan banden legde, en Marjolijn Kroon (5) op dreef waren. Op 30-19 leek een nog hogere uitslag in de maak, maar LDODK gaf KZ de ruimte om de uitslag iets draaglijker te maken. Met 30-24 een mooie en belangrijke overwinning voor LDODK, waarmee het stevig op plek 4 staat. KZ heeft de zo gewenste aansluiting gemist. Erwin Zwart was na afloop een meer dan tevreden man. ‘KZ is een lastige tegenstander, dat altijd een goed tactisch plan heeft. Het grootste deel van de eerste helft hadden we het lastig, maar we hebben het daarna heel goed opgepakt.’

Foto’s: Jacob Heres/Korfbalfoto.nl