LDODK komt net tekort bij KZ

Het lukte LDODK/Rinsma Modeplein zaterdagavond niet om afstand te nemen van naaste concurrent KZ/Thermo4U. Het werd in Koog aan de Zaan 24-23, waardoor beide ploegen op de ranglijst nu weer op gelijke hoogte staan.

Het duel tussen KZ en LDODK werd een tactische wedstrijd waarin achterverdedigen en daar creatief oplossingen voor vinden centraal stonden. Eerder dit seizoen in Gorredijk raakte LDODK het spoor snel bijster, zaterdagavond liep het aanvankelijk een stuk beter. Het gebeurde dit seizoen nog niet vaak dat LDODK zo goed uit de startblokken kwam, na acht minuten was het 1-5. Vier minuten later was KZ echter al weer aangehaakt: 6-6. Onder andere omdat de thuisploeg de rebound beter onder controle kreeg. Het lukte LDODK onvoldoende om de tweede ballen er uit te halen en dat gaf vooral de KZ-dames veel mogelijkheden om te scoren. De ploegen hielden elkaar in de rest van de eerste helft aardig onder controle tot KZ in de laatste twee minuten van 11-11 uitliep naar een 13-11 ruststand.

Ook de tweede helft kende een wisselend beeld. LDODK was de eerst scorende ploeg. Maar van 13-12 werd het 15-12. Gerald Aukes bracht op dat moment Julian Frieswijk in het veld voor Marvin Piepers, die voor de tweede keer op rij in de basis was begonnen. Frieswijk bracht meer reboundkracht, maar LDODK kon er onvoldoende van profiteren. Het lukte de ploeg niet het dynamische spel te brengen dat ze zich van te voren hadden voorgenomen. Aukes noemde het spel na afloop te ‘stokkerig.’

Maar halverwege de tweede helft raakte KZ ook de swung kwijt en keerde LDODK langzaam maar zeker terug in de wedstrijd. Via 17-14 en 19-15 werd het 19-17. KZ vergrootte het gat weer naar vier: 21-17. Marloes Frieswijk bracht LDODK van afstand op 21-18, waarna ze zelf de kans op aansluiting liet liggen door een stafworp te missen. KZ kwam vervolgens op 22-18.

In deze fase van de wedstrijd aan werklust geen gebrek. Doorzettingsvermogen in de aanvallen bracht LDODK dankzij twee keer Marloes Frieswijk en Ran Faber terug tot 22-21. Waarna Marloes met een fraaie doorloopbal zelf de gelijkmaker liet aantekenen: 22-22. Op dat moment kon het nog alle kanten op, met twee minuten op de klok. De thuisploeg kwam enigszins gelukkig op 23-22 en daarna 24-22. Julian Frieswijk bepaalde uiteindelijk de eindstand op 24-23.

Door deze uitslag staan LDODK en KZ nu beide op acht punten, net zoveel als Blauw Wit dat met 28-21 bij KCC won. De drie concurrenten voor de plekken twee en drie staan met nog drie wedstrijden te gaan nu gelijk. Zij maken onderling uit welke twee met Fortuna naar de kampioenspoule gaan. Komend weekend gaat LDODK op zaterdagavond op bezoek bij nummer laatst Dalto, terwijl Blauw Wit en KZ op zondagmiddag tegen elkaar spelen.