LDODK geen schijn van kans tegen swingend PKC (verslag + samenvatting)

Terug naar het nieuwsoverzicht

Een tot in de tenen gemotiveerd PKC/SWKGroep liet in een volgepakt Sportcentrum Kortezwaag – 1116 bezoekers – zien dat zij op dit moment met afstand de beste ploeg in de Korfballeague is. Vanaf het begin voerden de Papendrechters de boventoon en met bij tijd en wijle sprankelend dynamisch spel slaagden zij er zelfs in om bij de aanhang van de nummer twee LDODK/Rinsma Fashion de handen op elkaar te krijgen. De teller bleef uiteindelijk steken op 21-36.

Arend Waninge, de speaker van het Sportcentrum verwoordde het na afloop treffend: “Daar hadden we ons iets anders van voorgesteld.” De topper tussen de nummers één en twee van de korfballeague bleek vooral een topper op papier. Vanaf het begin van de wedstrijd liet een gedreven PKC zien welke ploeg de absolute favoriet voor de titel is. “En we zijn nog niet eens op ons best. We zijn nog steeds groeiende.” Richard Kunst, Neerlands beste korfballer en absolute uitblinker, liet na afloop geen gras over groeien over de ambities. “We hadden een moeizame start van de competitie. De eerste wedstrijd tegen LDODK konden we maar net over de streep trekken. Maar inmiddels zitten we in een proces waarin we elke week beter worden.” Kunst refereerde daarbij nog aan het vorig seizoen. “Toen piekten we te vroeg en waren we in de Ziggo Dome niet meer top. Nu hebben we een andere opbouw.”

Wel was Kunst verrast over de opstelling van LDODK. De thuisploeg begon Femke Faber en Marjolijn Kroon in het eerste aanvalsvak en met de gebroeders Zwart samen in het andere vak. “Ik had niet verwacht dat zij deze opstelling nu al tegen ons zouden toepassen. Maar het is wel een scenario waar wij rekening mee houden. En eigenlijk pakte dat qua lengte en rebound wel goed uit.”

De enige voorsprong die de Friezen namen was in de eerste minuut met de 1-0 van Friso Boode. Daarna nam PKC het heft in handen en liep gestaag uit. Het experiment met de gewijzigde vakken bij LDODK duurde slechts 20 minuten en kan als mislukt worden beschouwd. Bij een 8-12 tussenstand paste LDODK-coach Erik Wolsink de grote wisseltruc toe en zorgde er voor dat de vakken weer in de originele samenstelling stonden. “We hadden verwacht ze toch pijn te kunnen doen met deze opstelling,” aldus een teleurgestelde André Zwart. “Maar vandaag kwam het er in ieder geval niet uit. Dat is zeker. We konden aanvallend niet onder hun druk uit komen.”

Ook in de vertrouwde vakken bleek LDODK echter kansloos. Een swingend PKC liep eenvoudig uit naar 9-15 bij rust. De hoop van de grote schare LDODK fans op een ommekeer na rust, bleek ijdel. Met sprankelende aanvallen overklaste PKC de Friezen en liep met twee vingers in de neus uit naar een 21-36 eindstand. En daar waren momenten bij dat zelfs de Friese aanhang de handen op elkaar kreeg voor de atletische acties van met name Danny den Dunnen, Laurens Leeuwenhoek en Kunst.

“Ja, dat waren toch wel mooie momenten. Dat voelen en zien wij ook. En daar doe je het toch ook voor,” glunderde Kunst. PKC kon het zich zelfs permitteren om haar topspits halverwege de tweede helft te wisselen. “Dit voelt heel goed en geeft veel vertrouwen voor de komende weken”.

Voor LDODK zaak zich te herpakken van deze zeperd. En dat besefte Zwart ook. “Dit is best wel even een tikkie. Tegelijk weten we dat alle ploegen tegen PKC verliezen. Nu zaak om ons hier snel overheen te zetten en er over en paar dagen weer te staan tegen AW.DTV”.

https://player.vimeo.com/video/202568998

Deel dit artikel op: