LDODK en KZ delen punten in meeslepende rollercoaster

In een opnieuw volgepakt Sportcentrum Kortezwaag vochten LDODK/Rinsma Modeplein en KZ/Thermo4U in een enerverende wedstrijd tot in de laatste seconden om de volle winst. In de laatste bloedstollende slotseconden, leek Alwin Out voor KZ de wedstrijd te beslissen, maar André Zwart wist alsnog drie tellen voor tijd een duur verdiend punt voor LDODK uit het vuur te slepen: 24-24.

“Het is net alsof ik uit een rollercoaster ben gestapt.” Emiel de Kruijff, al snel bij KZ ingevallen, verwoordde het na afloop treffend. “Denk je dat we met nog zeven tellen op de klok de winnende treffer maken, wordt het vier seconden later toch nog gelijk. Ongelofelijk.” De jonge Zaankanter kan maar moeilijk onder woorden brengen hoe hij zich na de wedstrijd voelt. Aan de ene kant de teleurstelling van het maar net mislopen van de volle winst, maar aan de andere kant toch ook de blijdschap over het behaalde punt en vooral het vertoonde spel. “Er zijn niet veel ploegen die hier punten pakken. We hebben vandaag zo goed gespeeld. Als we dat de vorige weken ook zo hadden gedaan, hadden we veel meer punten gehad.”

“Denk je dat we met nog zeven tellen op de klok de winnende treffer maken, wordt het vier seconden later toch nog gelijk. Ongelofelijk.”

Voor De Kruijff was het sowieso een bijzondere wedstrijd. Halverwege de eerste helft werd hij in de ploeg gebracht voor Bas van der Bij. De directe tegenstander van Friso Boode bleek reboundend niet opgewassen tegen sterke Fries. Tot dat moment was LDODK nadrukkelijk ‘in de lead’. Met gevarieerd en dynamisch aanvalsspel liep de thuisploeg uit naar 8-3 en 9-4. Maar na het inbrengen van De Kruijff kantelde de wedstrijd. Boode had het verdedigend lastig tegen De Kruijff die, anders dan Van der Bijl, meer in de punt ging spelen. “Ik ging lekker veel om hem heen rennen, daar heeft hij een hekel aan.” Die tactische zet van KZ-coach Wim Bakker pakte goed uit. De Kruijff scoorde vier keer in het restant van de eerste helft. Daarnaast kreeg Anouk Haars, die het Marlou Kuiper aanvallend erg lastig maakte, het op de heupen door binnen drie minuten even zo vaak te scoren. KZ was vlak voor rust weer helemaal terug in de wedstrijd.

“Dat is wel het voordeel dat we nu hebben, met zo’n brede selectie”

Voor LDODK-coach Henk Jan Mulder was dit het sein om in te grijpen. Kuiper werd vervangen door de weer bij LDODK teruggekeerde Marjon Visser. Het gevaar Haars werd daarmee geneutraliseerd. “Dat is wel het voordeel dat we nu hebben met zo’n brede selectie,” aldus Mulder, die blij was met het spel in het eerste deel van die eerste helft. “Toen speelden we echt dynamisch”, maar minder over het vervolg. “Daarna maken we toch de verkeerde keuzes, door te snel te schieten nadat de rebound is ingevuld. We moeten meer doorbewegen.”

De wedstrijd leek een status quo te hebben bereikt. Beide ploegen vochten om de schaarse treffers in de tweede helft. Nooit was het gat groter dan twee doelpunten. De wedstrijd stevende af op een ongekend spannende en meeslepende ontknoping. Mulder had nog een extra troef in handen. Hij bracht halverwege de tweede helft de van een blessure teruggekeerde André Zwart in. En dat leek doorslaggevend te worden. Zwart scoorde direct. Maar bij KZ liet Alwin Out opnieuw zien dat hij steeds belangrijker wordt voor KZ. Hij scoorde in de laatste tien minuten drie keer, waarvan zijn laatste dus de winnende leek te worden. Totdat Zwart, met nog drie seconden op de klok, nog éénmaal werd aangespeeld door Femke Faber.

Mulder kon er vrede mee hebben. “Beide ploegen waren gelijkwaardig.” En De Kruijff ziet ook perspectief. “Vooraf tekende ik hiervoor, hoor”.

Samenvatting LDODK – KZ

In Sportcentrum Kortezwaag nam LDODK / Rinsma Modeplein het vanmiddag op tegen K.V. Koog-Zaandijk.Hierbij onze samenvatting van deze wedstrijd.Kijk voor interviews op www.Podium.TVPodium TV | Leeuwarder Courant