LDODK en DVO delen de eerste punten na spectaculaire wedstrijd

In een eindelijk weer eens goed gevulde en ouderwets gezellige sporthal Kortezwaag mocht LDODK/Rinsma Modeplein het nieuwe Korfbal League-seizoen meteen de degens kruisen met een concurrent voor de bovenste plekken: het Bennekomse DVO/Accountor. Beide ploegen maakten er een ware achtbaanrit van.

Toen de rollercoaster tot stilstand kwam, bleek deze, zoals te doen gebruikelijk bij achtbanen, weer op hetzelfde punt te staan, als waar ze vertrok, namelijk een gelijke stand. De 56 doelpunten werden eerlijk verdeeld: 28-28.

“Het is heel dubbel. Aan de ene kant balen en aan de andere kant ook tevreden.” Femke Faber wist na afloop nog niet goed hoe ze zich nu voelde. En dat was te begrijpen. LDODK, met nieuwkomer Harjan Visscher in de hoofdrol (hij scoorde al binnen een paar tellen) begon furieus aan de wedstrijd en zat vanaf de allereerste minuut in een bizarre flow. Vrijwel elke aanval bleek een één-schotsaanval simpelweg omdat er amper werd gemist. Na acht minuten stond LDODK op een 13-3 voorsprong. “Kijk, je weet dat je dat natuurlijk nooit een hele wedstrijd vol kunt houden. Maar toen ook DVO begon te scoren, hadden we gewoon rustig moeten blijven en mee moeten scoren. Dan was er niets aan de hand geweest.”

Maar dat deed LDODK dus niet. En zag dat DVO, ondanks de grote achterstand, rustig bleef en zichzelf langzaam in de wedstrijd speelde. Mede door een slimme tactische omzetting van DVO-coach Richard van Vloten – hij bracht Menno van der Neut in en verschoof schutter Gertjan Meerkerk, die eerst aan de ketting lag bij Erwin Zwart, naar het andere vak. Meerkerk, met nu Ran Faber tegenover zich, nam DVO bij de hand. DVO scoorde zes keer op rij en vier minuten voor tijd was DVO weer helemaal terug in de wedstrijd: 14-11.

En daar kwam op slag van rust ook nog een extra tegenslag bij. Erwin Zwart viel, na een ogenschijnlijk onschuldige actie, geblesseerd uit. Zwart werd nog tijdens de wedstrijd afgevoerd naar ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Daar werd een kuitblessure geconstateerd, hetgeen waarschijnlijk zal betekenen dat LDODK het de komende weken zonder Zwart zal moeten stellen.

“Ik denk trouwens niet dat we door het uitvallen van Erwin van de wijs werden gebracht hoor. We hebben de afgelopen tijd in verschillende samenstellingen gespeeld, ” aldus Faber. Toch moest coach Gerald Aukes na rust zijn ploeg iets omzetten. Broer André Zwart viel in en nam de plek in van Ran Faber. Terwijl Faber doorschoof naar het andere vak, op de positie van Erwin Zwart. En het was duidelijk dat de ploeg daar toch even tijd voor nodig had om weer echt ingespeeld te raken.

Het was dan ook DVO dat direct na rust het initiatief nam en zeven minuten na rust voor het eerst via Van der Neut op voorsprong kwam: 19-20. Het momentum lag bij DVO en LDODK moest alle zeilen bijzetten om niet af te haken. Toch toonde LDODK in de slotfase veerkracht. In de laatste twee minuten kon een 26-28 achterstand gelijk worden getrokken, via Julian Frieswijk en Femke Faber. Die laatste middels een strafworp met nog 49 seconden op de klok. “Dat was wel even met samengeknepen billetjes hoor.” In de daarop volgende seconden verprutste DVO haar aanval, waardoor LDODK zelfs nog de volle winst had kunnen grijpen. “Ik stond al bijna met de handjes in de lucht toen Ran schoot.” Maar uiteindelijk bleef de teller hangen bij 28-28 en stond de rollercoaster weer bij het beginpunt op weg naar het volgende ritje.