LDODK eenvoudig langs Blauw-Wit (A)

Een verdedigend sterk LDODK/Rinsma Modeplein behaalde op het Makelaardij Sierd Moll Centre Court op sportpark Kortezwaag haar derde en tot nu toe meest overtuigende overwinning van de eerste serie veldwedstrijden van dit seizoen.

Tegenstander Blauw-Wit kwam er geen moment aan te pas. Onder druilerige omstandigheden en met een hoog paraplugehalte langs de lijn eindigde de wedstrijd bij 20-14 in het voordeel van de thuisploeg. Daarin maakte de pas 18-jarige Julian Frieswijk zijn basisdebuut. Saillant detail: Frieswijk kwam met zijn vak te staan tegenover het Blauw-Witvak van zijn zus Marloes.

“Dat is wel grappig natuurlijk. We hebben het er thuis ook wel even over gehad. En ook nog eens een basisdebuut in Gorredijk, lekker dicht bij huis.” Julian Frieswijk heeft het naar zijn zin bij LDODK. “Het bevalt mij prima hier. Ja, fysiek is het lastig. Dat was vorig jaar al zo, toen ik bij SCO vervroegd de overstap naar senioren maakte. En nu opnieuw een uitdaging met weer een stapje er bovenop op het hoogste niveau. Maar we hebben een goede en hechte groep en ik voel me daarin op mijn plek.”

Ook over de wedstrijd was Frieswijk zeker te spreken. “We hebben heel goed verdedigd en pakten veel verdedigende rebounds.” Daar had Frieswijk zelf een groot aandeel in. Blauw-Wit kon in de beginfase nog enigszins aanhaken, maar toen de Amsterdammers halverwege de eerste helft bij een 5-2 stand een strafworp misten en LDODK in de daaropvolgende aanval scoorde was het pleit al beslecht.

Aanvallend was met name het tweede aanvalsvak met Andre Zwart, Marjolijn Kroon, Femke Faber en Tim Flokstra doorslaggevend met een rendement van maar liefst 50%. Een op de twee aanvallen leidde tot een treffer. Bij rust bedroeg de voorsprong 9-4.

Ook in de tweede helft geen ander spelbeeld. Hoewel de efficiëntie en de zorgvuldigheid wel iets afnam, kwam de voorsprong geen moment in gevaar, mede door het eerder al door Frieswijk genoemde sterk verdedigende reboundwerk. LDODK kon zich wat foutjes permitteren. En zo bolde de wedstrijd uit naar een 20-14 eindstand.

Voor Frieswijk in ieder geval een wedstrijd om met een goed gevoel op terug te kijken. “Toch wel mooi dat ik nu als winnaar naar huis kan. Dit wordt een lekkere week zo thuis,” grapt de jeugdige debutant. “Ach,” vult een grijnzende Friso Boode aan. “Het was vandaag voor Julian natuurlijk net zoals vroeger thuis, met de paal in de achtertuin. Marloes maar schieten en Julian weer afvangen.”

Volgende week zaterdag 29 oktober speelt LDODK haar laatste wedstrijd voor het zaalseizoen, uit tegen medekoploper DOS’46. Aanvang wedstrijd: 18:30 uur in Nijeveen.

Foto’s: Jacob Heres/Korfbalfoto.nl