LDODK bereikt play-offs na gelijkspel tegen PKC

Wat waren de laatste paar minuten spannend en wat was de ontlading na het laatste fluitsignaal groot: LDODK bereikte voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de play-offs van de Korfbal League! En hoe. In een zinderende slotfase werd het in Gorredijk 26-26 tegen PKC, waar het lange tijd leek dat PKC met de overwinning aan de haal zou gaan.

De play-offs konden worden bereikt, maar hiervoor was de ploeg van Henk Jan Mulder wel afhankelijk van de uitslagen van de naaste concurrenten. Het gelijkspel bleek voldoende voor een plaats bij de eerste vier.

Marjolijn Kroon stond na twee weekenden ziek te zijn geweest weer in de basis en dat was vooral in de slotfase te merken.

LDODK/Rinsma Modeplein begon scherp. Hoewel PKC/SWKGroep ook al het eerste kwartier gemakkelijker ‘balde’, was LDODK efficiënt in het afronden van kansen, waardoor het steeds de leiding nam. Pas op 10-10 kwam PKC voor het eerst op voorsprong, die tot de rust werd uitgebouwd naar 12-16. Olav van Wijngaarden, die om tactische redenen veel werd vrijgelaten, had toen al zes keer raak geschoten. PKC was zowel qua spel en in de afronding net wat beter. Eerder dit seizoen verloor LDODK in Papendrecht kansloos van PKC en ook nu leek er voor de Papendrechters niet veel aan de hand.

Na rust wijzigde LDODK licht de tactiek, maar PKC hield tot 19-23 ogenschijnlijk gemakkelijk een voorsprong van 4 tot 5 doelpunten. LDODK zette echter stug door, zonder al te veel naar de stand te kijken. En dat loonde. Toen Marjolijn Kroon in de 42e en 43e minuut twee keer van afstand raak knalde, zat LDODK weer helemaal in de wedstrijd. Met een 21-23 was het geloof dat er toch nog wat te halen was, helemaal terug. Toen Richard Kunst daarna een strafworp miste, direct gevolgd door een mooie doorloopbal van Diana van der Vorst, was heel Kortezwaag ‘on fire’. Spelers zweepten elkaar op en het publiek liet van zich horen.

Kunst maakte vervolgens zijn misser goed door de 22-24 te maken. Maar weer was het Marjolijn Kroon die tweemaal achter elkaar van afstand scoorde: 24-24. PKC was de controle over de wedstrijd kwijt. Exemplarisch was een wederom gemiste strafworp van Richard Kunst. Dat blijft toch het mooie en ondoorgrondelijke aan sport: vorige week scoorde Kunst maar liefst 18 maal, een absoluut record, terwijl deze gemiste strafworp zijn derde van de avond was.

Nu werd het stuivertje wisselen: Friso Boode scoorde de 25-24, waarna PKC weer op voorsprong kwam: 25-26. Uitgerekend Tim Flokstra – die veel reboundwerk deed en weinig schoot – bracht de stand weer op gelijke hoogte: 26-26. Beide ploegen hadden daarna nog een paar aanvallen de mogelijkheid om te scoren, maar hier bleef het bij.

Een geweldige wedstrijd, met een enerverend slot. Voor PKC was het een teleurstellend einde, heel LDODK kon haar geluk niet op. Nu de play-offs zijn gehaald kan de ploeg in alle rust toewerken naar de vorm die nodig is om daar goed voor de dag te komen. Volgende week zondag speelt LDODK uit tegen Blauw-Wit, de week erna thuis tegen Fortuna.