LDODK baalt, KZ pakt belangrijke punten (verslag + samenvatting)

Voor zowel KZ als LDODK was er vandaag wat te halen: LDODK/Rinsma Fashion kon bij een zege de play-offs bijna niet meer ontgaan, KZ/Hiltex had de punten hard nodig om de aansluiting bij de top-4 te houden. KZ kwam als winnaar uit de bus en klopte LDODK in de slotfase met 27-29.

KZ startte scherp en stond snel op een 1-3 voorsprong. LDODK moest hard werken om aan te haken, vooral omdat KZ zuiver schoot. Toch kwam de thuisploeg terug tot 6-6. Ook al ontliepen de ploegen elkaar niet veel in de eerste helft, KZ had het betere van het spel en het schoot vooral van afstand beter dan LDODK. Op 10-13 leek KZ door te kunnen drukken, maar vlak voor rust vond LDODK toch de aansluiting. De laatste van drie prachtige acties van Femke Faber in één aanval werd bekroond met een strafworp. Ruststand: 14-15.

Na rust kwam LDODK – in tegenstelling tot KZ – sterk uit de startblokken. Een paar goede onderscheppingen, misverstanden aan KZ-zijde en twee rake ballen van Betty Jansma en Jetze de Jong; het werd 16-15. Na 16-16 was het ladies-time voor Femke Faber, Betty Jansma en Marjolijn Kroon. Met drie scores op rij werd het 19-16 en LDODK leek los. André Zwart: ‘’Dat was het moment waarop we hadden moeten doordrukken.’’ Maar KZ raakte niet in paniek en in die fase kon het de schade beperkt houden. Met nog tien minuten te spelen sloeg LDODK eindelijk een gat tot 4 punten: 24-20. Daarna werd het ook nog 25-21.
‘’We waren niet rustig genoeg om deze voorsprong te consolideren’’, blikte André Zwart terug. ‘’We maakten verdedigend onnodige fouten en aanvallend maakten we niet de goede keuzes.’’ Zo werd KZ ongewild weer in het zadel geholpen.
Want winnen deed KZ: de ploeg scoorde viermaal op rij en kwam terug tot 25-24. Na 26-24 was het invaller Alwin Out die zijn ploeg met twee doelpunten op gelijke hoogte bracht. LDODK kon geen potten meer breken en moest lijdzaam toezien hoe Jordi Pasma (hij werd topscorer met 9 doelpunten) 27-29 maakte. Tim Bakker blikte uiteraard met een tevreden gevoel terug. ‘’We waren de hele wedstrijd aardig aan elkaar gewaagd, maar ik vond ons aan het einde iets slimmer spelen en dat heeft ons twee heel belangrijke punten opgeleverd.’’
Zwart en zijn kompanen baalden na afloop. ‘’We geven met nog tien minuten te spelen de winst onnodig uit handen. Natuurlijk is dat zwaar balen. Maar het is nu zaak om ons weer te herpakken en door te gaan waar we zijn gebleven.’’