B1 sluit seizoen af op NK 1e klas in Zuidlaren

Terug naar het nieuwsoverzicht

LDODK/AH Gorredijk B1 sluit het seizoen af met het Nederlands Kampioenschap voor 1e klassers in Zuidlaren. Helemaal onervaren zijn ze niet, de selectie van 14 spelers uit Gorredijk. In 2014 speelden ze ook op de Nederlandse Kampioenschappen in Hoevelaken. Daar werd een fantastische finale gespeeld tegen HKV/Ons Eibernest. Helaas werd deze finale verloren en om het programmaboekje te dicteren: “Wie weet zit er dit jaar revanche in…”.

Tijd om in het toernooi te “groeien” was er niet. De eerste wedstrijd van de dag was tegen HKV/Ons Eibernest. Met volle moed, maar toch ook een beetje vrees werd aan de wedstrijd begonnen. Het eerste doelpunt van de wedstrijd was voor HKV. Daarna werd er om en om gescoord, maar bij een stand van 2-4 loonde het vlotte spel van HKV. Ze liepen uit tot 3-10. Daarna wist LDODK 5 keer op rij te scoren, een prima fase in de wedstrijd. Daarna was elk schot van HKV raak en werd de eindstand in hun voordeel beslist: 8-13. Achteraf geen slechte prestatie, als je nagaat dat de andere finalist maar tot 5 doelpunten kwam.

De tweede wedstrijd werd gespeeld tegen de winnaar van de eerste ronde uit dezelfde poule: Sparta. Wat een opluchting toen het team van Andre en Martijn Zwart op voorsprong kwam. Niet alleen bij de spelers, maar ook bij de meegereisde supporters. Na dit eerste doelpunt werd er 10 minuten lang niet meer gescoord. De spanning kwam terug.

Gelukkig wist de aanval onze sterke en hun zwakke schakels uit te spelen. Met het behalen van winst was er nog van alles mogelijk… Het was spannend met de stand van 5-3 op het scorebord. Gelukkig pakte LDODK de winst en kon er met opgeheven hoofd gestart worden aan de derde wedstrijd.

Het leuke van het spelen van een Nederlands Kampioenschap is dat je eens andere ploegen treft: Viking uit Wijk bij Duurstede was een grote onbekende. Misschien was het onbekende de kracht van Viking en de reden van het onzekere spel van LDODK. Al hield de verdediging van LDODK goed stand, de aanval kon het balbezit niet omzetten in doelpunten. Er werd deze wedstrijd dan ook dankbaar gebruik gemaakt van de wissels die waren meegereisd. Toch konden ook zij het tij niet keren. Heel zuur was het dat bij de stand van 5-8, met nog een paar seconden op het scorebord, een dame van Viking de gok waagde en vanaf de middellijn de bal richting de korf schoot. En ja hoor, deze was raak. Dit laatste doelpunt betekende voor de B1 een strijd om de 7e of 8e plaats, in plaats van een plek om de 3e of 4e.

En deze wedstrijd om de 7e of 8e plek werd gespeeld tegen OVVO/De Kroon. De eerste twee doelpunten werden gescoord door Jorn Welling. De volgende twee door OVVO. Mirthe van Houten scoorde een klein kansje bij de korf, het antwoord was weer van OVVO. 3-3 was de pauzestand.

Het advies van de coaches was ‘blijven schieten, eigen kansen’. Dat deden Menno Berga, Anna van Goinga en Mirthe. Yes, 6-3 voor. In deze fase van de wedstrijd werd er veel bewogen en dynamisch gespeeld. Jurrit, Famke en Ran kwamen in het team. OVVO scoorde nog twee maal, maar Andries Ensing had het laatste woord en scoorde 7-5.

Met z’n allen werd nog even gekeken naar de finale en werd er geconcludeerd dat HKV/Ons Eibernest toch echt wel de terechte kampioen is.

 

Deel dit artikel op: