Jetze de Jong stopt noodgedwongen met topkorfbal

Terug naar het nieuwsoverzicht

Vanwege een hartprobleem moet Jetze de Jong (23) voorlopig afscheid nemen van topkorfbal. Hij komt daarom dit seizoen niet in actie voor LDODK/Rinsma Modeplein.

Van de cardioloog kreeg Jetze het advies om wekelijks niet vaker dan maximaal twee tot drie keer een half uurtje volop te sporten. “Er is geen acuut gevaar, maar heel intensief sporten kan op lange termijn wel schade aan mijn hart opleveren. Kort gezegd komt het er op neer dat het hart wel effectief maar niet efficiënt pompt.”

Mooiste seizoen

Op halve kracht trainen en wedstrijden spelen, dat ziet Jetze niet zitten. Het zit ook niet in zijn aard. Jetze mag graag de grenzen van zijn kunnen opzoeken. “Dus is het zowel voor mij als voor de selectie niet goed om dan toch bij LDODK te blijven. Dat gaat wederzijds tot irritaties leiden. Dus hebben in goed overleg besloten dat niet te doen.”

Jetze vindt het heel jammer deze stap te moeten zetten. “De twee jaar bij LDODK zijn de mooiste twee seizoenen die ik tot nu toe in mijn korfbalcarrière heb gehad.” In zijn eerste seizoen maakte Jetze veel spelminuten in het eerste team dat toen tot in de play-offs van de Korfbal League meestreed. Het tweede seizoen zat dat er niet in. Mede door een knieblessure speelde hij toen vooral in het tweede.

Terugkeer

De tegenslag betekent echter niet dat Jetze helemaal stopt met korfballen. “Sporten is goed voor een mens en ook voor het hart. Als het maar niet te intensief is.” Jetze keert dit seizoen terug bij Quick Oudega, de club waar hij ook in de jeugd speelde. “We proberen nu uit wat wel en wat niet kan. Dat is een zoektocht, waarbij ik altijd met een hartslagmeter sport. Zo houden we de situatie het komende seizoen in de gaten. In mijn achterhoofd hoop ik dat het uiteindelijk meevalt en ik alsnog op het hoogste niveau kan terugkeren.”

Foto: Jacob Heres/Korfbalfoto.nl

Deel dit artikel op: