‘Je kunt bij KZ ook genieten van achterverdedigen’

LDODK/Rinsma Modeplein wacht zaterdagavond (20.00 uur) bij KZ/Thermo4U opnieuw een uitdagend duel. Winst betekent een belangrijke stap richting kampioenspoule.

Met in de poulefase nog vier wedstrijden te gaan, is er nog geen duidelijkheid over welke twee ploegen zich in klasse A samen met Fortuna plaatsen voor de kampioenspoule. De ploeg uit Delft is na zes wedstrijden nog steeds ongeslagen. Daarachter strijden LDODK, KZ en Blauw Wit op dit moment om de plekken twee en drie. LDODK staat tweede met acht punten, Blauw Wit en KZ volgen met zes punten.

LDODK en KZ ontmoeten elkaar komend weekend. Blauw Wit gaat op bezoek bij KCC, de ploeg waarvan LDODK afgelopen zaterdag in de laatste seconden van de wedstrijd wist te winnen. Die overwinning volgde op een krankzinnige wedstrijd waarin LDODK dank zij een 11-1 run een 9-15 achterstand omboog in een 20-16 voorsprong. “Dat we dit hebben kunnen doen, geeft een goed gevoel”, aldus trainer/coach Gerald Aukes, die zaterdagavond na tien jaar terugkeerde op de LDODK-bank.

Dat zijn ploeg KCC nog weer in de wedstrijd terug liet komen, daar wil Aukes het niet meer over hebben. “Wij halen de goede dingen uit de wedstrijd. De ploeg heeft veerkracht laten zien. In de eerste helft wilden ze wel, maar lukte het even niet. In de rust hebben we dat goed met elkaar doorgesproken en in de tweede helft laten zien dat we ook anders konden.”

Zaterdagavond treft LDODK in Koog aan de Zaan een andere tegenstander. In Gorredijk gingen de Zaankanters er eerder dit seizoen met de winst vandoor (19-25). In een wedstrijd waarin LDODK moeite had met het achterverdedigen van KZ. Aukes verwacht zaterdagavond diezelfde tactiek. “Daarmee willen ze het spel graag vertragen, ons spel ontregelen. Dat kunnen we alleen oplossen door dynamisch te spelen. Het spel mag niet statisch worden.” Aukes geeft zijn spelers graag mee dat ze niet chagrijnig moeten worden van het achterverdedigen. “Je kunt ook denken: leuk, daar gaan we een oplossing voor vinden en de tegenstander daarmee van het veld schieten.”

KZ won afgelopen weekend met 21-30 bij Dalto. In de eerste helft bleef het verschil tussen beide ploegen beperkt (11-14), na rust liep KZ langzaam maar zeker verder uit. Het was voor KZ een mooie start van het jaar nadat vlak voor de kerst onverwacht met 17-19 van KCC was verloren.