Het laatste seizoen van Jurjen: ‘Het besef over wat ik heb meegemaakt moet waarschijnlijk nog komen’

Terug naar het nieuwsoverzicht

Hij had de hoop eigenlijk ook al opgegeven. Dus het nieuws dat er dit seizoen niet meer gekorfbald wordt, kwam voor Jurjen Bosma niet als een verrassing. Maar het betekent wel een ander einde aan zijn korfbalcarrière dan hij zich had voorgesteld.

De nationale veldtitel had hij al binnen, de papieren voor een nationale zaaltitel waren goed. “We hoorden bij de favorieten. Maar ik had al vrij snel door dat het vervolg van de competitie voor het tweede wel eens lastig kon worden.” Jurjen vindt dat heel jammer. “Zeker de laatste jaren kwam het in het tweede allemaal mooi samen. Het zag er goed uit, het had een heel mooi einde kunnen worden. Maar helaas. Gelukkig is er nu duidelijkheid, dat is wel weer fijn.”

Thuis

En dus eindigt Jurjen zijn korfballoopbaan een paar maanden eerder dan gedacht. En aangezien hij docent lichamelijke opvoeding is, heeft hij het in zijn werk nu ook niet echt druk. “Het is mooi weer, dus klus ik wat, de tuin was al vroeg klaar en zijn we veel bij mijn ouders in Terwispel. Daar is buiten meer ruimte dan bij ons thuis in Gorredijk.”

Een paar maanden geleden maakte Jurjen bekend er eind dit seizoen mee te stoppen. Hij wilde meer thuis zijn dan de combinatie van zijn baan in Zwolle en het korfbal mogelijk maakte. Bovendien verwachten Jurjen en Desiree dit voorjaar hun tweede kind.

Omhoog geklommen

Bijna tien jaar speelde Jurjen in de selectie van LDODK. Terugkijkende heeft hij er veel meer uitgehaald dan menigeen ooit voor mogelijk hield. “In de junioren speelde ik in de A2, ook omdat ik toen ook nog voetbalde. Eenmaal in de senioren begon ik in het derde, was ik nog niet goed genoeg voor de selectie. Langzamerhand kroop ik omhoog en heb toch nog heel wat wedstrijden in de League mogen spelen.”

Een paar weken geleden bekeek Jurjen de beelden van de hoofdklassefinale, het moment dat LDODK zich voor de Korfbal League plaatste. “Toen zat ik op de bank. Sindsdien zijn er heel wat namen voorbij gekomen, maar ik was er nog steeds bij. Maar het echte besef over wat ik allemaal heb meegemaakt moet waarschijnlijk nog komen.”

Voetbal

Jurjen was een veelvraat, altijd in voor een wedstrijd. “Ik wilde tot het einde ook graag overal aan meedoen.” Tot zijn achttiende combineerde hij korfbal met voetbal. “Twee korfbaltrainingen per week, twee voetbaltrainingen en dan op zaterdag korfballen en zondag voetballen.”

Hij is eerlijk, het voetbal kriebelt nog steeds. “Maar eerste even niet. Want in een team spelen, betekent weer trainen en wedstrijden spelen. En dan ben ik weer niet thuis.”

Deel dit artikel op: