Het heerlijke gevoel van samen winnen: oud-topsporters over commerciële potentie korfbal

Terug naar het nieuwsoverzicht

Twee oud-topsporters. Twee marketeers met aanvankelijk weinig kennis en enthousiasme voor korfbal. Inmiddels zijn ze helemaal om. Sjoerd de Vries en Pim Balkestein zien bij LDODK volop commerciële kansen. “Alles ten dienste van de sport. Het gevoel om samen te kunnen winnen is zo lekker.”

Voetbal, wielrennen, Formule 1. Topsport en commercie hebben elkaar al lang gevonden. Wat dat betreft is de korfbalwereld op veel terreinen nog een onontgonnen gebied. Nu ze zich enigszins in de sport en LDODK hebben verdiept, jeuken de handen van de marketeers Pim Balkestein en Sjoerd de Vries. “Ik ben positief verrast”, vertelt Sjoerd de Vries. “Korfbal is een familiesport die aan de top ook nog eens spectaculair is. Hier liggen volop kansen.”

Business Club

LDODK beschikt al een aantal jaren over een stevige Business Club. Een groep sponsoren met een warm hart voor LDODK, die bij de thuiswedstrijden samen de sport beleven. En ondertussen aan hun netwerk bouwen. Pim Balkestein deed de afgelopen jaren vanuit zijn werk veel ervaring op met het implementeren van het Bundeling-platform bij businessclubs. Nationaal en internationaal, bij kleine en bij grote sporten. “Die kijkjes in de keuken laten zien hoe zo’n businessclub kan werken. Bedrijven kunnen veel baat hebben bij hun lidmaatschap van een businessclub.” Moderne sportsponsoring gaat volgens Balkestein veel verder dan het overmaken van het sponsorgeld. “Benut je zo’n netwerk goed, dan biedt het zoveel meer. Al is het alleen al die gezamenlijke beleving.”

Topsporters

Oud-voetballer Balkestein verhuisde eerder dit jaar naar Gorredijk. Hij kende LDODK al vanuit zijn rol als commercieel directeur van Bundeling, waar de Business Club van LDODK al langer gebruik van maakt. “Ik vind het leuk om mijn kennis nu als vrijwilliger in te zetten voor LDODK. Het is ook een manier om snel te integreren.” Oud-schaatser Sjoerd de Vries kent de combinatie topsport en commercie uit eigen ervaring. Aan het eind van zijn sportcarrière moest hij financieel zijn eigen boontjes doppen en sponsoren zoeken. “Een hele leerzame periode waar ik nu nog altijd baat bij heb.” De Vries is nu bij LDODK actief vanuit een project van sportkoepel NOC*NSF die geld steekt in het professionaliseren van de commerciële organisatie bij topclubs. “Met ondersteuning van een enthousiaste sponsorcommissie bouwen we de commerciële kansen van LDODK verder uit.”

Er is volgens de marketingdeskundigen in het korfbal nog een wereld te winnen. Balkestein: “Korfbal heeft nog lang niet overal het imago dat het wel verdient. Op het hoogste niveau is het topsport. Als ik bijvoorbeeld de filmpjes van Ran Faber op Instagram zie; dat is een atletisch niveau waar menig voetballer niet aan toekomt.” Volgens Sjoerd en Pim hoeft het korfbal niet te veranderen, de potentie is er al. Het gaat volgens hen vooral over de manier van presenteren, de bekendheid geven aan de sport en het vertellen van de verhalen. “En overal en altijd aanwezig zijn. Zowel fysiek als online.”

In de verdere uitbouw is het van belang dat de sport en de commercie elkaar versterken. “Lid zijn van een businessclub betekent ook dat je betrokken bent bij de club. En omgekeerd staat de commercie altijd ten dienste van de sport. In die volgorde. De hele vereniging, in alle geledingen, moet ervan profiteren.”

Pim Balkestein

Pim Balkestein (36) was net als zijn vader Luuk voetballer. Hij tekende op 19-jarige leeftijd een contract bij SC Heerenveen. Vanaf 2008 speelde hij in Engeland bij Ipswich Town, Brentford, Rochdale en Wimbledon. In 2013 keerde Balkestein terug naar Nederland waar hij twee seizoenen bij VVV-Venlo speelde. Daarna voetbalde hij nog bij het Duitse Elversberg en in de Tweede Divisie bij De Treffers (Groesbeek). Dit jaar verhuisde hij vanuit het zuiden naar Gorredijk. Hij is mede-eigenaar van TEAM-Live your brand in Heerenveen.

Sjoerd de Vries

Sjoerd de Vries (35) was tussen 2006 en 2018 actief als langebaanschaatser. De geboren Fries (Uitwellingerga) werd in 2007 wereldkampioen allround bij de junioren. Hij reed dat jaar bij de junioren ook wereldrecords op de 1.500 en 3.000 meter. De Vries haalde bij de senioren brons op het NK sprint in 2012 en nam dat jaar ook deel aan het WK sprint. Hij is nu naast zijn werkzaamheden bij LDODK onder andere projectleider bij Heerenveen ‘n Gouden Plak.

Deel dit artikel op: