Heerlijke overwinning van LDODK in Derby van het Noorden

De eerste kraker van het noorden in dit seizoen Kenonz Korfbal League is geëindigd in een overwinning voor LDODK/Rinsma Modeplein. In Nijeveen werd DOS’46/VDK Groep met 22-24 verslagen.

Sporthal De Eendracht zat vrijdagavond bomvol. De wedstrijden tussen LDODK en DOS’46 zijn bij het publiek populair. Het zag een wedstrijd waarin redelijk snel duidelijk werd dat LDODK de sterkste van de twee was. Alleen lukte het niet om het overwicht definitief op het scorebord tot uitdrukking te brengen. Zo hielden de Drenten hoop op resultaat. Ze hebben dit seizoen vaker laten zien over veerkracht te beschikken. Een paar weken geleden versloegen ze vanuit een op het oog kansloze achterstand PKC. Maar die vlieger ging vrijdag niet op.

DOS’46 begon voortvarend, na vijf minuten speeltijd was het 4-1. Daarna stokte het bij de thuisclub. LDODK kon het overwicht in reboundkracht uitbuiten en verdedigde sterk. Christian Dekkers, die bij DOS’46 soms de ene na de ander bal binnenschiet, werd door Harjan Visscher aan banden gelegd. Hij maakte nog wel de eerste goal, maar kwam maar tot twee treffers.

LDODK zette de eerste run in door een 4-1 achterstand om te buigen naar een 4-7 voorsprong. Even later volgde nog zo’n spurt. Van 5-8 werd het 5-13. Alles wat LDODK was genoot. Iedere veroverde bal in het veld werd gevierd. Halverwege de wedstrijd was het 9-14.

In het begin van de tweede helft trok LDODK door. Harjan Visscher en Julian Frieswijk brachten de voorsprong naar 9-16. Dit was het moment waarop de genadeklap gebracht had kunnen worden. Dat gevoel heerste ook bij het publiek. Nu doortrekken en de wedstrijd is gespeeld. Zo was het niet. DOS’46 kwam terug naar 13-16 en kreeg weer hoop.

Er zijn wedstrijden op het hoogste niveau met weinig doorbraakacties. LDODK zorgde ineens voor drie fraaie doorloopballen op rij. Erwin Zwart, Harjan Visscher en Terrenc Griemink zorgden zo weer voor een groter gat: 13-19.

LDODK had vrijdag de luxe om met twee internationals op de bank te beginnen. Voor Ran Faber bleef het bij warmlopen. Femke Faber kwam op 15-19 wel in het veld. Nadat ze twee keer in doorbraak was gehinderd, was de derde poging wel raak. In het veld en ook op de LDODK-bank was de irritatie over de beslissingen van de scheidsrechters inmiddels gegroeid. Aan LDODK-zijde leefde het beeld dat DOS’46 veel eenvoudiger vrije ballen en strafworpen kreeg toebedeeld.

Het bleef tot de laatste minuten spannend omdat DOS’46 met nog vijf minuten op de klok wist terug te komen tot op twee punten: 21-23. Waar bij LDODK in het verleden André Zwart op beslissende momenten belangrijke treffers maakte, nam nu zijn broer Erwin deze taak op zich. Vanaf de zijlijn schoot hij de 21-24 binnen, zijn zevende doelpunt van de avond. Met nog twee seconden op de klok bepaalde DOS’46 de eindstand op 22-24.

Foto’s: Jacob Heres/Picturespot.nl