Twee zwakke fases nekken LDODK tegen TOP (samenvatting + verslag)

Terug naar het nieuwsoverzicht

“In principe hadden we TOP kunnen pakken”, zei Erik Wolsink na afloop. Maar het gebeurde niet. In een wedstrijd met meerdere gezichten werd het in Gorredijk uiteindelijk 24-25.

Met nog bijna 55 seconden op de klok en een 24-25 stand kwam LDODK weer in balbezit. Ruim de tijd om de gelijkmaker in het mandje te leggen en de dit seizoen nog ongeslagen thuisstatus te behouden. Een doorloopbal van Marjolijn Kroon en daarna een afstandsschot van André Zwart misten echter doel. Dus de winst voor TOP.

De gelijkmaker was de beloning geweest voor een op en neer golvende wedstrijd, waarin LDODK er (opnieuw) niet in slaagde dat zo belangrijke laatste stapje naar de echte top te maken. Coach Wolsink omschreef het na afloop treffend. “De rust en discipline bij TOP gaf de doorslag. Zij voelen zich in dit soort wedstrijden toch wat comfortabeler. In twee fases van zeven tot acht minuten laten we het schieten.”

LDODK begon met Lieneke Pries in de basis op de plek van de gepasseerde Betty Jansma, die een hele wedstrijd in het tweede speelde. De start was voortvarend. Na zeven minuten was het 6-1. TOP kwam moeilijk tot schot, LDODK verdedigde strak en was ook onder de korf vaak heer en meester. Langzaam maar zeker kreeg TOP meer grip op de wedstrijd. In de laatste tien minuten van de eerste helft nam de onrust bij LDODK toe, TOP kwam van 8-3 terug op 8-6. Tim Flokstra pikte handige een kleine kans mee en verdiende een strafworp: 10-6. Maar het lukte LDODK niet de voorsprong tot de rust vast te houden. Wolsink: “Wij gingen de confrontatie te weinig aan en deden een stapje terug.” Drie strafworpen, een schot achter de korf van Celeste Split en een doorloopballetje van Jet Hendriks zorgden voor een 5-1 run voor TOP. Ruststand 11-11.

Ook de eerste treffer in de tweede helft was voor de ploeg uit Sassenheim: Celeste Split legde Marjolijn Kroon onder de korf in de luren. Na een minuutje kwam Betty Jansma alsnog in het veld voor Lieneke Pries, die een moeilijke eerste helft achter de rug had. De doelpunten waren in deze eerste fase na rust duur. En ze vielen ook nog eens aan de kant van TOP, dat uitliep naar 12-16. Maar toen waren we al tien minuten verder. LDODK speelde slordig, vergooide knullige ballen, was in de rebound minder dominant en de ballen vielen ook nog eens verkeerd op de korf.

Het was echter nog niet voorbij, LDODK kwam terug. Vanaf 12-16 in een run van 5-2 naar 17-18. Met doelpunten die ineens vlot achter elkaar vielen. LDODK kwam zelfs weer langszij: 19-19. Sporthal Kortezwaag veerde nog een keer goed op. Door rustig te blijven en de kansen te pakken, liep TOP toch weer uit naar een marge van drie: 20-23, met nog 5,5 minuut te gaan. LDODK kwam van 22-25 terug tot 24-25, maar de gelijkmaker zat er niet dus meer in.

Door de winst staat TOP nu steviger op de tweede plek met vier punten voorsprong op Blauw Wit dat met 30-12 van Avanti won. LDODK behoudt de vierde plek, maar de voorsprong op nummer vijf Fortuna is maar één puntje. Het gat met nummer drie Blauw Wit is drie punten. Komende zondag wacht voor LDODK de volgende pittige klus, in Amsterdam tegen Blauw Wit.

Foto’s: Jacob Heres/Korfbalfoto.nl