Femke en Jurjen wereldkampioen met Oranje U19: ‘Samen in de basis tijdens de finale is natuurlijk super’

Terug naar het nieuwsoverzicht

Een gouden medaille voor LDODK-spelers Femke Faber en Jurjen Veenstra. In Kutná Hora, Tsjechië wonnen zij dit weekend de wereldtitel voor korfballers onder 19 jaar. In de finale werd België met 25-13 verslagen.

‘Een super gave ervaring’ en ‘een droom die uitkomt’. Zo omschrijven Femke en Jurjen het toernooi. “Als jongetje dat begon bij Lintjo had ik dit niet durven te dromen”, vertelt Jurjen. “Je staat met de beste spelers van de wereld U19 te korfballen. Dat is best wel onwerkelijk.”

Aanloop naar Nederland – België

De aanloop naar de finale was geen lastige voor Oranje. Het Nederlands team begon het toernooi vrijdag met duidelijke overwinningen op Catalonië (26-5) en Hongarije (3-29). Zaterdag werden Tsjechië (kwartfinale, 7-37) en Duitsland (halve finale, 28-4) verslagen.

“Tijdens deze wedstrijden probeerden we dingen uit, waar we in de finale op konden terugvallen”, vertelt Femke. Ondanks de ruime overwinningen genoot ze van die wedstrijden. “Ook die wedstrijden waren vet. En het zingen van het volkslied voor elke wedstrijd vond ik heel speciaal.” De sfeer tussen de teams was goed, vult Jurjen aan. “Alle teams konden goed met elkaar opschieten. Al was er soms wat spanning tussen de Belgen en de Nederlanders, omdat de kans groot was dat die ploegen elkaar in de finale gingen treffen.”

Basisplaats in finale

Meedoen aan het toernooi is één ding, de finale met een basisplaats beginnen is een tweede. Zowel Femke als Jurjen werden door bondscoach Leon Simons gekozen om de finale in het veld te beginnen.

“Ik was überhaupt al heel blij dat ik bij de definitieve selectie voor het toernooi zat. En dat je dan ook nog basis staat, is natuurlijk waar je het voor doet”, vertelt Jurjen. Femke is het daar mee eens. “Het hangt allemaal af van hoe je de voorbereiding op en de rest van het toernooi speelt.Dus ik was heel blij dat ik in de basis mocht beginnen. En dat samen met Jurjen is natuurlijk super!”

Finale

Rond de finale merkten Jurjen en Femke meer spanning dan bij de eerdere wedstrijden. “Ik was vooraf heel gespannen, maar toen we eenmaal waren begonnen viel dat voor een groot deel weg”, vertelt Femke. Jurjen: “De Belgen hadden vrij veel supporters mee. Ook dat zorgde er wel voor dat spanning wat groter werd.”

Volgens Femke hielp de spanning wel om in de finale écht scherp te zijn en te genieten van elk doelpunt. Die finale werd zonder al te grote moeite gewonnen. Mede dankzij 4 doelpunten van Femke en 3 van Jurjen werd het 25-13. En die spanning tussen de Nederlanders en de Belgen? “Na de finale was het gewoon weer gezellig.”

LDODK feliciteert Femke en Jurjen met deze mooie titel!

Deel dit artikel op: