Eerst testen, dan korfballen: veel enthousiasme tijdens testtoernooi in Gorredijk

Terug naar het nieuwsoverzicht

De voorbereiding van de circa tachtig jeugdkorfballers die zaterdagochtend een toernooi speelden in Gorredijk was verre van doorsnee. Eerder in de week werden ze in Leeuwarden op corona getest, bij het veld was een toegangscontrole. Ze hadden het er graag voor over. “Eindelijk weer een wedstrijd.”

Het is een bijzonder moment als de scheidsrechters om 10.00 uur fluiten voor de start van de wedstrijd. Voor het eerst sinds oktober vorig jaar kunnen deze B-aspiranten (14-15 jaar) weer eens een wedstrijd spelen tegen een tegenstander van een andere club. De afgelopen maanden waren ze aangewezen op onderlinge wedstrijden bij de eigen vereniging. En zeker bij kleinere verenigingen begint iedere keer diezelfde tegenstander ook weleens te vervelen.

Het terrein van LDODK/Rinsma Modeplein is een van de locaties waar deze weken een officieel testevent wordt georganiseerd. Volgens bestuurslid Remco Winter is het belangrijkste doel van het evenement om het hele proces van toegangstesten uit te proberen, inclusief alle planningen, organisaties, codes en communicatie. In de praktijk betekent dit dat alle korfballers afgelopen week in Leeuwarden een toegangstest moesten ondergaan. De negatieve testuitslag is vertaald in een persoonlijke QR-code.

Winter en vrijwilliger Antje Wimke Ensing staan bij de ingang van het veld klaar om alle gegevens van de spelers te controleren. Geduldig laten de korfballers de QR-code op hun telefoon zien, waarna Antje Wimke ook de identiteitskaart controleert. Enkele spelers hebben wel een mail in de telefoon met de negatieve testuitslag, maar zijn vergeten de speciale app te downloaden die de code kan vertalen naar de benodigde QR-code. Dat kan ook nog op het parkeerterrein. Remco controleert inmiddels op zijn laptop of ook iedereen eerder op de ochtend de laatste gezondheidscheck heeft ingevuld. Is dat niet het geval, dan kan ook dat nog ter plekke. Alles verloopt vlotjes. Iedereen is ruim op tijd. “De earste ploech wie der al foar njoggen oere.” Naast twee ploegen van LDODK waren ook SIOS (Wolvega), De Wâlden (Oentsjerk) en Mid-Fryslân (Grou/Reduzum) van de partij met ieder twee teams. “Moai dat jim dit organisearje”, deelt een ouder uit Grou een compliment uit. “De bern binne der wol oan ta.”

Remco Winter, in het dagelijks leven competitieleider bij de korfbalbond, heeft nog altijd goede hoop dat er voor de jeugd in juni nog meer competities of toernooien mogelijk zijn. “Der wurdt troch de sportbonden hurd oan wurke. En it soe foar de jeugd en seker ek foar de ferienigingen hiel goed wêze.”

Deel dit artikel op: