Duur puntverlies LDODK in Driebergen

Voor de tweede achtereenvolgende week leed LDODK/Rinsma Modeplein een nederlaag met het kleinst mogelijke verschil. En opnieuw bleek daarbij een bijzonder slechte eerste helft doorslaggevend. Deze keer was Dalto/Klaverblad Verzekeringen, nota bene tot dat moment nog puntloos, de bovenliggende partij. Een eindsprint in de tweede helft werd in Driebergen te laat ingezet. Eindstand: 27-26.

LDODK heeft zichzelf afgelopen zaterdag tegen Dalto in Driebergen lelijk in de vingers gesneden. En dat was vooral – en niet voor de eerste keer dit seizoen – te wijten aan een abominabele eerste helft. Met name het vak met Marloes en Julian Frieswijk, André Zwart en Esmee van Veen, die de plek in nam van de vorige week geblesseerd uitgevallen Femke Faber, kon aanvallend, met slechts drie doelpunten geen potten breken. Faber werd met haar dynamiek en passing node gemist.

Daarbij trof LDODK een gedreven Dalto dat veel te veel ruimte kreeg om van afstand aan te leggen. Met name het dameskwartet van de thuisploeg schoot in de eerste fase met scherp. Dalto, dat bekend staat als een club met een uitstekende jeugdopleiding met vooral aandacht voor de ontwikkeling van het allerbelangrijkste in de korfbalsport, namelijk een goed schot, kon zich naar hartenlust uitleven. Bij rust stond dan ook een 14-9 tussenstand op het bord. En dat was geenszins geflatteerd.

Na de rust greep coach Aukes in. Ran Faber werd naar het eerder genoemde zieltogende vak verordonneerd en nam de plek in van Zwart, die het erg lastig had tegen de lange Joost Wattel. En dat leek meteen meer dynamiek te brengen. LDODK kwam beter in de wedstrijd. Onder aanvoering van Faber en Marjolijn Kroon, die aanvallend vooral in die tweede helft niet te stuiten bleek, kroop LDODK langzaam dichterbij en leek bij 17-15 aan te gaan sluiten. Maar het jeugdige Dalto herpakte zich en kon toch weer uitlopen naar 21-15.

Dat was voor Aukes het signaal om opnieuw in te grijpen onder het mom van: nood breekt wet. Femke Faber werd alsnog ingebracht in haar eigen vak. En zij liet meteen zien waarom zij zo belangrijk is, met twee treffers binnen twee minuten. Toen Kroon, met tien treffers topscorer, vervolgens weer twee keer achter elkaar raak schoot, leek het momentum tien minuten voor tijd te kantelen in het voordeel van LDODK. Maar Dalto stortte niet in. Ondanks de grote druk van LDODK slaagde de thuisploeg er in om haar doelpunten te blijven scoren. De wedstrijd duurde voor Dalto net lang genoeg om een voorsprong van een puntje over te houden.

En daarmee wordt het voor LDODK nog een hele kluif om zich, met nog twee wedstrijden te gaan in deze reguliere competitie, te plaatsen voor de winnaarspoule. Winst tegen Blauw Wit (A) is volgende week zondag in Kortezwaag – aanvang: 16.00 uur – een absolute must, om te voorkomen dat LDODK terecht komt in de degradatiepoule, waarbij een “eerste plek in het rechterrijtje” het hoogst haalbare is.