Droom LDODK spat uiteen

LDODK/Rinsma Modeplein gaat niet naar Ahoy. Het lukte zaterdagavond in Bennekom niet om er een derde wedstrijd uit te slepen. DVO won met 18-16 en plaatst zich daarmee voor de finale om het landskampioenschap.

De teleurstelling was groot bij en alles en iedereen die LDODK een warm hart toedraagt. Net als in de eerste wedstrijd een week eerder in Gorredijk, zorgden LDODK en DVO weer voor een spannende partij. En net als vorige week lukte het LDODK niet om op een cruciale fase door te drukken.

Beide ploegen stonden aan het einde van de eerste helft op 8-8, maar in die eerste 25 minuten was er al van alles gebeurd. Op 2-3 ging Erwin Zwart op het eerste oog zwaar door zijn enkel, maar hij kon verder. Vanaf 3-3 pakte DVO het eerste gaatje naar 6-3. LDODK moest hard werken om tot goede schoten te komen, er waren bovendien meerdere aanvallen met maar één schot. Rixt Bouma en Esmee van Veen wisselden elkaar af in aanval en verdediging.

Ran Faber maakte twee belangrijke doelpunten van afstand, maar had daarvoor veel schoten nodig. Op 7-6 liet DVO vanaf de stip een kans liggen, waarna Marjolijn Kroon aan de andere kant eenzelfde kans wel benutte: 7-7. Het was in deze fase goals sprokkelen. Harjan Visscher bracht LDODK net voor rust zelfs op voorsprong (7-8), waarna Daniëlle Boadi DVO met een doorloopbal op slag van rust toch net weer langszij bracht.

Het kon halverwege dus nog alle kanten op in de bomvolle en daardoor ook erg warme DVO-hal. Gezien de ruststand lieten beide ploegen weer een sterk staaltje verdedigen zien.

DVO miste direct na rust voor de tweede keer een strafworp. Opnieuw Ran Faber bracht LDODK wel op voorsprong. Het was het begin van een fase waarin LDODK zich ontwikkelde tot de bovenliggende partij.

Het bracht LDODK naar een 11-13 voorsprong, voor het eerst een gaatje van twee. De kansen op een gaatje van drie waren er zeker, maar net als een week eerder in de eerste play-off in Gorredijk, lukte het niet de voorsprong uit te breiden. De stand bleef vier lange minuten op het bord. Gertjan Meerkerk, de DVO-schutter die zolang door Harjan Visscher aan banden was gelegd, rook zijn kans. In twee minuten tijd bracht hij DVO weer langszij: 13-13.

Met nog elf minuten op de klok brak een tumultueuze slotfase aan. Het was duidelijk dat er iets op het spel stond. Erwin Zwart maakte via een fraaie doorloopbal 13-14, maar Bouadi bracht beide ploegen weer op gelijke hoogte. Het was het sein voor DVO om door te schakelen. Op 15-14 miste Ran Faber een mooie doorloopbal waarna DVO verder uitliep naar 17-14. Terrenc Griemink was inmiddels weer in het veld, nadat Julian Frieswijk hem tijdelijk had vervangen.

In de laatste minuten nam de frustratie aan LDODK-zijde toe. Zowel Erwin Zwart als Femke Faber moesten met een gele kaart naar de kant. Voor Zwart wel een heel erg wrang einde aan een lange carrière op het hoogste niveau. Hij was na afloop nog buitengewoon kwaad over hoe de scheidsrechters in deze fase van de wedstrijd opereerden. Ook Gerald Aukes spaarde na afloop de scheidsrechters niet aangaande het toekennen van vrije ballen en strafworpen.

Voor LDODK eindigt het seizoen opnieuw in de play-offs. Een bittere teleurstelling. Dit was het seizoen waarin er meer kansen op Ahoy lagen dan in de voorgaande jaren. Maar het scorebord liegt nooit, zeker niet over twee wedstrijden gerekend. DVO neemt het volgende week op tegen PKC dat in de andere play-off weinig heel liet van KZ.