DOS ’46 bezorgt LDODK kater (samenvatting + verslag)

LDODK/Rinsma Modeplein heeft haar eerste wedstrijd van dit Korfbal League-seizoen niet weten te winnen. DOS ’46 won in Gorredijk terecht met 27-33. Hun vechtlust en zuiverheid in het schot zorgden er voor dat LDODK nooit in haar spel kwam.

De thuisploeg kwam de hele wedstrijd slechts één keer op voorsprong: 1-0. Daarna nam DOS ’46 het initiatief over om het niet weer uit handen te geven. De ploeg uit Nijeveen was feller in onderlinge duels en had veel meer rebounds. Bovendien vond LDODK maar geen oplossing voor de verdedigende druk van DOS ’46. Het zorgde voor veel misverstanden en volop ballen die over de achter- of zijlijn werden gegooid.

In de loop van de eerste helft bleef DOS ’46 steeds aan de goede zijde van de score. LDODK kwam een aantal keren terug tot op één punt, maar kwam niet meer langszij. Als DOS in deze fase ook de kleine kansen had benut, was de wedstrijd voor de rust al beslist.

Na 18 minuten greep LDODK-coach Henk Jan Mulder in met een voor Lieneke Pries verlossende wissel. Zij had een verre van gelukkige start van de wedstrijd. Het betekende de kans voor debutant Marlou Kuiper. De van AVO (Assen) afkomstige jeugdinternational pakte haar kans, scoorde vijf keer en kreeg nog een aantal stippen mee.

DOS ’46 bouwde de voorsprong uit via 8-11 naar 9-14 en net voor rust 11-17. Vanaf de stip bracht Friso Boode de ruststand op 12-17. Ook de pauze bracht LDODK niet de oplossing. Jelmer Jonker en Max Malestein schoten DOS ’46 in het begin van de eerste helft direct naar een marge van zeven: 12-19. Ook in de tweede helft had LDODK amper rebounds, waardoor de Nijeveners naar hartelust konden schieten en scoren. Daardoor lukte het LDODK maar niet om dichterbij te komen. De thuisploeg straalde in de loop van de tweede helft ook niet uit dat er nog hoop was op een goede afloop.

Het gat werd nog één keer vier doelpunten: 24-28. Met nog vijf minuten op de klok geen onoverbrugbare achterstand. Maar de vakwissel bracht Jelmer Jonker weer in de aanval. Met twee rake afstandsschoten schoot hij ook de laatste hoop van de Friezen aan flarden: 24-30. Hij eindigde de wedstrijd op tien treffers, in het andere vak maakte Max Malestein er zeven. Aan LDODK-zijde scoorden Marjolijn Kroon en Erwin Zwart ieder zes keer, waarbij Erwin maar één afstandsschot raak schoot. De overige treffers waren benutte strafworpen.

Een zeer verdiende eerste overwinning van DOS ’46 en de kater in Gorredijk. De eerste thuiswedstrijd verliezen is nooit leuk en zeker niet als het in de noordelijke derby tegen DOS ’46 is. Na afloop klonk ook al weer optimisme. Het was nog maar de eerste wedstrijd. En LDODK begon eerdere seizoenen de competitie vaak goed om dan minder te eindigen. Misschien is het dit jaar andersom…..

Foto’s: Jacob Heres/Korfbalfoto.nl