Coaches blikken vooruit op nieuw Korfbal League-seizoen: ‘Een prachtige uitdaging’

Terug naar het nieuwsoverzicht

Met Dico Dik en Robert Luttik staan er dit seizoen twee nieuwe gezichten voor de eerste selectie van LDODK/Rinsma Modeplein. De Noord-Hollandse coaches voelen zich al helemaal op hun gemak op Friese bodem. “LDODK is voor ons een prachtige uitdaging.”

Nee, LDODK stond bij Dico Dik en Robert Luttik niet op een lijstje clubs waar ze na Groen Geel nog weleens als trainer aan de slag wilden. “Dat is nooit bij ons opgekomen”, aldus een lachende Dik. “We wonen allebei in Wormer, dus denk je dan vooral aan opties binnen een straal van vijftig kilometer van huis.” Het werd het drievoudige, Wormer-Gorredijk op en neer is ruim driehonderd kilometer.

Ze waren jarenlang samen succesvol bij Groen Geel, waar ze de jeugdopleiding nieuw elan gaven. Het resulteerde in 2019 uiteindelijk in promotie naar de Korfbal League. Met een ploeg die voornamelijk bestond uit zelfopgeleide spelers en speelsters, overgekomen vanuit de junioren en begonnen in de overgangsklasse. Eigenlijk dus zoals LDODK het in 2012 ook deed.

Dat is in mijn ogen echt wel uniek

LDODK groeide sindsdien uit tot een stabiele subtopper in de Korfbal League. “Er is iets prachtigs neergezet in een kleine tien jaar tijd. Als je ziet hoe vol de hal normaal bij elke thuiswedstrijd zit en wat voor businessclub er staat. Dat is in mijn ogen echt wel uniek”, stelt Dik. “Laatst zaten we met negentig ondernemers te eten bij Rinsma Modeplein, geweldig.” Luttik vult hem aan. “LDODK is Friesland, Groen Geel is zeker niet Noord-Holland. Dat maakt het echt bijzonder wat er staat in Gorredijk.”

Het veldseizoen stond in het teken van elkaar leren kennen, ontdekken en accenten (ver)leggen. “We hebben niet direct alles overhoop gegooid”, vertelt Dik. “Korfbaltechnisch pas je wel wat dingen aan, die beter bij onze visie passen. Het opportunisme dat bij LDODK hoort, willen we er zeker niet uit halen, maar we willen wel graag dat de ploeg toch iets meer in de discipline gaat spelen. Hoe komen we tot kansen en welke kansen pakken we dan?” Het is volgens de coaches vooral een kwestie van doen, doen, doen. Luttik: “Het gaat met kleine stapjes, maar we zien echt al verbetering.”

Zelf moest het duo ook wel een en ander bijschaven, qua werkwijze. “Ik denk dat de Fries iets stugger is dan wij in Noord-Holland gewend zijn. Daar is het meer recht voor z’n raap, hier iets gematigder”, aldus Dik. “Daar is niks mis mee. We hebben het nu ook beter in onze vingers, al blijven we ook onszelf.”
Communicatie is namelijk heel belangrijk. Voor Dik praat een coach net zoveel als hij traint. “Het is heel simpel: op dit niveau kunnen ze allemaal wel korfballen. Maar behalve dat je traint op patronen en samenstellingen van de vakken, moet je voor, tijdens en na een training of wedstrijd ook veel met elkaar praten. Zeker in een teamsport is dat heel belangrijk.”

Er staat bij LDODK een geweldige selectie

Ondanks dat ze samen vele jaren ervaring hebben in het vak, voelt het werken in een nieuwe omgeving ook voor Dik en Luttik als verfrissend. “Omdat alles nieuw is. Niks is vanzelfsprekend, we moeten alles nog ontdekken. Dat is voor ons het grootste avontuur”, zegt Dik. Luttik: “Er staat bij LDODK een geweldige selectie. Internationals en ex-internationals, jong en oud, talent en routine. Dat is mooi om mee te mogen werken.”
Als ze, meestal (ver) na middernacht, in Wormer de oprit oprijden, is alles van die dag al besproken. Dik: “Het is elke keer best een rit, natuurlijk. Maar we gebruiken de tijd goed. Het gaat heel veel over korfbal – overigens niet alleen maar – en dus zijn veel dingen al teruggekeken, geanalyseerd en besproken. Als ik in bed stap, maalt er niet nog van alles door mijn hoofd.”

Zaterdag begint de competitie voor LDODK met een uitwedstrijd tegen KCC. Het nieuwe trainersduo kijkt ernaar uit. “Ik had liever in één poule gespeeld, dus met alle clubs samen, maar deze oplossing – zonder doordeweekse wedstrijden – is er nu eenmaal uit gerold”, zegt Dik. “Dat maakt dat elk duel bepalend kan zijn als het gaat over wel of niet bij de eerste drie eindigen. We zullen vol aan de bak moeten, maar die druk is ook goed. Ik merk dat iedereen er enorm veel zin in heeft en wij zeker.”

Persoonlijke plan per speler

De trainingen op maandagavond bij LDODK worden geleid door Friso Boode. De oud-speler is dit seizoen toegevoegd aan de technische staf en richt zich vooral op het verbeteren van de individuele prestaties van spelers en speelsters. Dik: “Friso weet waar het over gaat, wat er nodig is om iemand individueel beter te maken. Hij heeft aan het begin van het seizoen met iedereen gesproken en een persoonlijk plan gemaakt. Het is geweldig dat hij zijn kennis nu overbrengt en voor ons is het een welkome aanvulling. We hebben ook uitstekend contact en we weten dat de groep bij hem in goede handen is.”

Deel dit artikel op: