Blauw-Wit knokt zich naar play-offs

Pas na zeven minuten in de tweede helft lukte het Blauw-Wit om onder de druk van LDODK/Rinsma Fashion uit te komen. In Gorredijk hadden de Amsterdammers vervolgens acht minuten nodig om een 18-15 achterstand om te zetten naar een 18-22 voorsprong. De beslissende slag naar een uiteindelijk 24-27 overwinning, goed voor een plekje in de play-offs.

Lang zag het er voor Blauw-Wit in Gorredijk niet goed uit. De hele eerste helft verdedigde LDODK zo goed dat de Amsterdammers zich geen raad wisten. Het leidde tot geforceerde schoten en enkele overschrijdingen van de tijdklok. En op de momenten dat het niet wilde, of de arbitrale beslissingen niet in het voordeel van Blauw-Wit uitvielen, scoorde LDODK in de eerstvolgende aanval wel. Het was een aantal keren tik op tik. LDODK bouwde dan ook redelijk snel een marge op van drie of vier punten. Voor de Friezen, al zeker van de derde plaats op de ranglijst, leek het een mooie opmars naar de play-offs te worden.

Halverwege de wedstrijd was het 14-10. Toen was al wel duidelijk dat Blauw-Wit moest winnen om de vierde plaats zeker te stellen. Achtervolger KZ (vijfde met een punt achterstand) stond al meer dan ruim voor tegen AW.DTV. Verlies in Gorredijk zou voor Blauw-Wit einde seizoen betekenen. Voorafgaand aan de wedstrijd kwamen de Blauw-Witsupporters al met een strak geplande vertragingsactie. Het opruimen van een grote confettibom zorgde ervoor dat de wedstrijd in Gorredijk zeker tien minuten later begon dan gepland. De Amsterdammers hoopten daarmee te bereiken dat de wedstrijd van KZ eerder zou zijn afgelopen dan die in Gorredijk. Wie weet zou dat een voordeeltje brengen. Maar dat voordeel was achteraf niet nodig.

LDODK pakte na de pauze het eerste initiatief. De eerste Amsterdamse aanval werd onderschept en direct daarna tekende Diana van der Vorst voor de 15-10. Het werd ook nog 16-11 en 17-12. Maar daarna begon de definitieve opmars van Blauw Wit. Ineens wilde het wel, de dames kregen de overhand en aan LDODK-zijde liep het niet meer. Vanaf 18-15 ging Blauw-Wit erop en erover naar 18-22. De Amsterdammers knokten en geloofden ineens weer in de eigen kansen. Bij LDODK was het ‘heilige moeten’ er niet meer. Het gat werd nog twee keer twee doelpunten, maar Blauw-Wit scoorde op de juiste momenten om de Friezen niet dichterbij te laten komen.

Met de 24-27 overwinning eindigt Blauw-Wit op de vierde plaats en mogen de Amsterdammers het in de play-offs opnemen tegen PKC. LDODK blijft derde en maakt zich voor het eerst in de clubgeschiedenis op voor de play-offs. In twee maximaal drie wedstrijden is TOP de tegenstander.