Wij Zijn LDODK: speaker Jan Russchen

Terug naar het nieuwsoverzicht

Zonder vrijwilligers, geen LDODK. In de rubriek Wij Zijn LDODK vragen we vrijwilligers welke functie ze bekleden en wat ze daar zo leuk aan vinden. Deze keer: Jan Russchen, speaker tijdens de LDODK wedstrijden in de Korfbal League.

Jan en zijn gezin zijn al jarenlang betrokken bij de club. Met twee zoons die bij LDODK gekorfbald hebben en een dochter die dat nog steeds doet is dat volgens hem niet meer dan logisch. Jan begon in de jeugdcommissie en is inmiddels al ruim 12 jaar de vertrouwde, enthousiaste en deskundige stem van LDODK in de Korfbal League.

Als speaker geef je tijdens de wedstrijd de scores door. Je vertelt het publiek wie er gescoord heeft en neemt ze mee met wissels en time-outs. Ook het praatje voor en na de wedstrijd wordt gedaan door de speaker. “Je hoort alleen de speaker, maar je doet het nooit alleen”, benadrukt Jan. Je werkt samen met alle andere betrokkenen tijdens de wedstrijd en je moet kunnen vertrouwen op goede apparatuur. “En dat is bij LDODK altijd goed voor elkaar.”

“Betrokken zijn, maar neutraal blijven.” Volgens Jan de succesformule van een goede speaker. En dat neutraal blijven is soms lastig. “Je bent gauw enthousiast en gaat dan mee in het spel. Dan zou ik wel eens wat meer willen roepen”, lacht hij. Maar Jan weet zich in te houden en heeft door de jaren heen een geheel eigen stijl van speakeren ontwikkelt. “Je voelt steeds beter aan wat wel en niet kan. Ook heb ik veel geleerd van de feedback die ik heb gekregen.” Als speaker heb je een belangrijke rol tijdens de wedstrijd, maar zenuwachtig is Jan nooit. “Niet meer in ieder geval. Wel voor de wedstrijd zelf en de uitslag. Dat blijft altijd”, geeft hij toe.

Een duidelijke stem hebben en goed verstaanbaar zijn. Ook twee belangrijke eisen van een goede speaker. En alhoewel Jan overal aan voldoet, blijft hij bescheiden. “Het is echt niet de belangrijkste rol tijdens zo’n wedstrijd. Het is voor mij een ontspannen manier om betrokken te blijven bij de club.” En dus ziet Jan zichzelf dit nog wel een tijdje doen. “Ik vind het prachtig én zit helemaal vooraan op 1 van de mooiste plekjes tijdens een spannende wedstrijd. Wat wil een mens nog meer”, sluit hij lachend af.

Deel dit artikel op: