DOS’46 wint Derby van het Noorden

Terug naar het nieuwsoverzicht

Voor de derde keer op rij ging nieuwkomer DOS’46 in een uitwedstrijd met punten in de tas terug naar Nijeveen. In de noordelijke derby tegen een moeizaam spelend LDODK/AH Gorredijk bleek een prima eerste helft voldoende voor een duidelijke 15-20 overwinning.

“Het is toch wel een heel fijn gevoel om zo de kerst in te gaan.” Maaike Steenbergen was erg blij met de overwinning. “We hadden het echt te danken aan een geweldige eerste helft. We zaten vanaf het begin in de flow. De afgelopen weken thuis lekker dynamisch gespeeld tegen PKC en TOP, ondanks nederlagen en dat hebben we vandaag de eerste helft gewoon doorgezet. Ons eigen spelletje blijven spelen.”

Hoe anders was dat bij LDODK. De thuisploeg, die net een prima week achter de rug had met drie opeenvolgende overwinningen, kwam geen moment in de wedstrijd. De afwezigheid van de geschorste Erwin Zwart en de geblesseerde Markus de Boer was daar zeker debet aan. “Maar dat mag geen excuus zijn. We zijn als selectie goed genoeg op elkaar ingespeeld.” Menno Russchen baalde na afloop. “Het was erg zoeken. We waren te onrustig, vooral in de afronding.”

Daar had DOS’46 totaal geen last van. Vooral de kwikzilverachtige Jelmer Jonker, zes keer raak voor rust, was een plaag voor de LDODK-defensie. Al na tien minuten stond er een 2-7 tussenstand op het bord. Vanaf dat moment was het voor de Friezen zaak om aan te klampen. Het gat werd niet groter, maar de thuisploeg kwam ook geen stap dichterbij. Met een 8-14 voorsprong bij rust leek er voor DOS’46 dan ook geen vuiltje aan de lucht.

Na rust bleek echter dat DOS’46 ook kwetsbaar is. Waar voor de pauze alles lukte, stokte het in de tweede helft. Langzaam maar zeker kroop LDODK dichterbij, zonder zelf echt sterk te spelen. De doelpunten bleken schaars. “LDODK voerde de druk verdedigend op. Het werd voor ons veel lastiger om te scoren,” aldus Steenbergen. Coach Erik Wolsink bracht gedurende de tweede helft toch Markus de Boer in het veld. Aanvallen ging nog net. En het was De Boer die LDODK op twee punten van DOS’46 bracht: 13-15, met nog acht minuten te gaan. Met andere woorden, de in de eerste helft zo flitsende ploeg uit Nijeveen had tot dat moment na rust nog maar 1! keer gescoord. Het was mede te danken aan de Friese onmacht dat de voorsprong in stand bleef.

En toen was daar Maaike Steenbergen, die de gasten op het juiste moment op sleeptouw nam. Met twee puntgave treffers gooide zij de wedstrijd in het slot. “De tweede helft was wel wat minder. Maar ik ben heel tevreden. Hier gaan we wel even van genieten.” Het korfbaljaar is echter voor Steenbergen nog niet afgelopen. “Straks nog spelen met de Tulips op de Korfball Challenge. Heb ik echt zin in.”

Ondanks de nederlaag van LDODK zag Menno Russchen toch ook wel weer lichtpuntjes. “Vandaag was het scoren een probleem. Maar vooral de tweede helft hebben we prima verdedigd. Dat nemen we mee naar het nieuwe jaar. En ik kijk toch ook met een goed gevoel terug naar de afgelopen weken waar we prima uitwedstrijden hebben gespeeld. Daar kunnen we het nieuwe jaar zeker verder mee.”

Voor de samenvatting van PodiumTV of om nog een keer de wedstrijd te bekijken, kijk op de LDODK-DOS’46 pagina: http://www.podium.tv/nl/201512182020/podiumlive/korfbal/ldodk-dos-46

Deel dit artikel op: