Tegenvaller LDODK tegen Blauw-Wit

LDODK/Rinsma Modeplein slaagde er zondag in Amsterdam tegen naaste concurrent Blauw-Wit niet in om de strijd om de derde plek weer open te gooien. In een wedstrijd met twee gezichten trok LDODK in de slotfase duidelijk aan het kortste eind: 31-25.

Deze uitslag zou, alleen op basis van de eerste helft, als zeer verrassend zijn beschouwd. Na een wat rommelig begin, waar LDODK heel snel tegen een 4-2 achterstand op liep, stelden de Friezen, na een vroege time-out orde op zaken. Via gedisciplineerd spel met het neerzetten van een goede rebound en duidelijke puntspelers slaagde LDODK er tot tweemaal toe een gaatje van drie treffers te maken.

De eerste keer was met nog tien minuten te gaan in de eerste helft. Via Erwin Zwart en Diana van der Vorst liep LDODK in een oogwenk uit tot 7-10. Vooral Van der Vorst viel op met haar scores. Doordat de dames van Blauw-Wit vooral gefocust waren op Marjolijn Kroon, kreeg Van der Vorst meer ruimte en benutte dat in de eerste helft.

Toch kon LDODK dit gaat je niet uitbouwen, terwijl de mogelijkheden er wel waren. Blauw-Wit was in deze fase erg slordig, nam de verkeerde kansen en leek niet te weten welke mensen uit te spelen. Met name door snel gegeven strafworpen bij acties naar binnen toe – Blauw-Wit kreeg er gedurende de gehele wedstrijd maar liefst tien – bleven de Amsterdammers in de race.

In de slotminuut kwam LDODK echter voor de tweede keer op een kleine voorsprong van drie treffers via Kroon en Tim Flokstra en ging dan ook met een goed gevoel de kleedkamer in (13-16).

Dat goede gevoel verdween in de tweede helft als sneeuw voor de zon. Blauw-Wit gooide aanmerkelijk meer energie in de strijd en was nu op haar beurt veel geduldiger met het wachten om op het juiste moment de juiste mensen uit te spelen. Met name Friso Boode had het verdedigend lastig tegen Frank Mostard. Na 16-16 kwam LDODK nog wel een keer op voorsprong door André Zwart met zijn eerste treffers, maar toen al was de wedstrijd aan het kantelen.

Vooral door de nodige strafworpen had Blauw-Wit vanaf de 18-18 de boventoon. Toch bleef de wedstijd spannend. Tot vijf minuten voor tijd. Via een 25-23 tussenstand liepen de Amsterdammers binnen twee minuten uit naar 28-23, met in die fase ook nog een gemiste stip van Erwin Zwart. LDODK was geknakt en kon zich in de twee slotminuten niet meer oprichten.

Daarmee neemt Blauw-Wit een voorschot op de kruisfinales met een steady derde plek op de ranglijst en moet LDODK in de laatste wedstrijden alle zeilen bijzetten om de dit weekend verloren cruciale vierde plaats weer van Fortuna/Delta Logistiek over te kunnen nemen.

Te beginnen volgende week zaterdag 3 maart thuis in het Sportcentrum Kortezwaag tegen KCC/SO natural. Aanvang wedstrijd: 20:00 uur.