Pijnlijke nederlaag LDODK bij DOS’46

Na de verliespartijen van de afgelopen weken was het LDODK/Rinsma Modeplein er alles aan gelegen om weer een positief resultaat neer te zetten. Het mooie affiche ten spijt, LDODK kon in Nijeveen tegen DOS’46 geen enkel moment aanspraak maken op de winst en verloor teleurstellend met 24-18.

Bij LDODK stonden Marjolijn Kroon en de van een enkelblessure herstelde Julian Frieswijk weer in de basis. Bij DOS’46 was Jelmer Jonker weer terug, na een schorsing van drie wedstrijden.

De Nijeveners stonden vol vertrouwen aan de start, na puike overwinningen tegen onder andere PKC en TOP. Hoe anders was het met LDODK gesteld, dat niet een beste serie achter de rug heeft. DOS’46 begon – als altijd – scherp en fanatiek aan de wedstrijd en kwam snel op voorsprong. Er zat schwung in de ploeg en LDODK moest gelijk in de achtervolging. Tot 3-3 lukte het LDODK om bij te blijven, om vervolgens te moeten toezien dat DOS’46 viermaal op rij raak schoot: 7-3, het eerste serieuze gaatje was geslagen. Bij DOS’46 lukte alles: het had een hoog schotpercentage, het spel was goed en energiek en bijna alle rebounds waren voor de thuisploeg.

LDODK kon hier weinig tegenover zetten. Het tanende zelfvertrouwen leek een verlammende werking te hebben. LDODK had weinig diepte in het spel en elke aanval werd direct de 2-2 gezocht, waardoor het voorspelbaar en traag werd. Hard gewerkt werd er wel, maar het geloof leek te ontbreken. Marlou Kuiper kwam in de ploeg voor Diana van der Vorst, de eerste wissel van de vele wissels die zouden volgen. Daar waar LDODK worstelde met zichzelf, bleef DOS’46 goed spelen en zorgde het voor dubbele cijfers op het scorebord: 14-7.

De laatste tien minuten van de eerste helft herpakte LDODK zich: langzaam maar zeker werden de aanvallen beter en DOS’46 leek wat uitgeraasd. Marvin Piepers kwam in het veld voor Friso Boode. Met drie damesscores op rij zocht LDODK nadrukkelijk naar de aansluiting (14-10). Met nog een paar minuten te spelen waren er kansen om met twee doelpunten verschil de rust in te gaan. Ook al lukte dit net niet, er waren weer voldoende aanknopingspunten voor de tweede helft. Ruststand: 15-12.

Direct na rust had LDODK de gelegenheid om terug te komen in de wedstrijd, maar een aantal opgelegde kansen werden gemist. Het bleek de opmaat voor een doelpuntloze periode van LDODK van maar liefst 11 minuten. Dat kostte LDODK de kop, want juist aan het begin van de tweede helft had DOS’46 het ook lastig. Aan LDODK-zijde werd volop gewisseld, maar het mocht niet baten. DOS’46 rook de winst en pakte door, LDODK was onmachtig en zonder zelfvertrouwen. DOS’46 won overtuigend met 24-18.

Voor LDODK een bittere pil en met deze nederlaag staat LDODK voor het eerst in deze competitie – op basis van onderling resultaat- buiten de top 4, die nodig is om de play-offs te halen. Er is nog niets verloren, de eerste zes teams staan allemaal dicht bij elkaar. Wel is duidelijk dat er werk aan de winkel is voor de staf en het team. Volgende week speelt LDODK thuis tegen Fortuna, één van de naaste concurrenten. Een mooie wedstrijd om de negatieve spiraal om te buigen.

Foto’s: Jacob Heres/Picturespot.nl