‘Mooi begin’ LDODK tegen Fortuna (verslag + samenvatting)

Terug naar het nieuwsoverzicht

In een volgepakt Sportcentrum Kortezwaag nam LDODK/Rinsma Fashion vanaf het begin het heft in handen. Lang kon Fortuna/Delta Logistiek aanhaken. Maar uiteindelijk sloegen de Friezen in de slotfase alsnog onbedaarlijk hard toe: 32-22.

“Dit is een mooi begin.” Lieneke Pries, voor LDODK debuterend in de Korfballeague, was na afloop tegelijk opgetogen én opgelucht. “Ik ben blij dat het er op zit, maar wel in positieve zin hoor.” De nieuwkomer, dit seizoen over gekomen van AVO uit Assen, had van te voren de nodige vlinders in de buik. “De hele week had ik wel wat spanning. Dit is toch voor het ‘echie’. Maar zodra het fluitje ging, was ik het wel kwijt.”

Pries kon terug zien op een zeer verdienstelijk debuut. Toch was ze zeker niet tevreden. “Vooral de eerste helft liepen met name de schoten niet lekker.” Dat gold niet alleen voor Pries zelf, maar eigenlijk van alle spelers op het veld. Met name in de eerste helft domineerden de beide verdedigingen. Beide ploegen bleken ijzersterk in de verdedigende rebound, met veel ‘steals’ door lopende verdedigers bij schoten van de tegenstander. Daardoor werd het lastig voor de aanvallers om te herhalen en zo vertrouwen te krijgen.

Wel had de thuisploeg steeds het voortouw, maar het gaatje werd nooit groter dan twee goals. Steeds weer slaagde Fortuna er in langszij te komen, met name door toedoen van Daan Preuninger, Thomas Reijgersberg – mooi dat hij er ook weer bij is – en Marcel Segaar. Tot een kwartier voor tijd.

Nadat André Zwart, terugkomend van een liesblessure, was ingebracht, kregen de Friezen ineens de geest. Bij een 20-19 stand sloeg LDODK binnen twee minuten toe door Tim Flokstra en twee maal Friso Boode. Voor het eerst een gat van meer dan twee goals. Toen Segaar vervolgens ook nog een stip miste, was het ineens over en uit voor de Delftenaren.

Terwijl bij Fortuna niets meer lukte, had LDODK het licht gezien. Uit alle hoeken en gaten vielen de schoten en stond er tien minuten later ineens een 32-22 eindstand op het bord. Geflatteerd? “Tja, dat weet ik niet.” Marcel Segaar liep er na afloop niet voor weg. “Het is zoals het is. Voor ons zaak om de positieve punten er uit te halen.” En die punten waren er wel degelijk. “We hebben driekwart van de wedstrijd prima gespeeld. We hebben ons spel gespeeld, zoals we dat hadden afgesproken. Nu moeten we dat alleen nog doortrekken naar de eindfase.” De aanvoerder verwacht zeker dat dit met deze ploeg gaat gebeuren en dat Fortuna nog leuke dingen zal laten zien. “We hebben nu een mooie mix van routine en nieuw jong talent. We zitten echt in de opbouw. Het voelt goed.”

Ook LDODK, startend zonder vaste waardes Betty Jansma, Jetze de Jong en de eerdergenoemde Zwart, lijkt weer een stap te hebben gezet. Een bredere selectie zorgt er voor dat ook in een wedstrijd als deze zondag, tegen een sterke tegenstander een goed resultaat kan worden neergezet. “Vooral op mentaal gebied merk ik dat we sterk zijn. We blijven in onze eigen kracht spelen,” aldus Pries. “En dan geeft deze overwinning ook weer extra vertrouwen. De toon is gezet!”


https://vimeo.com/242463374
https://vimeo.com/242463420

Foto’s: Jacob/Heres/Korfbalfoto.nl

Deel dit artikel op: