LDODK swingt in tweede helft voorbij KZ

LDODK/Rinsma Modeplein had in haar eerste thuiswedstrijd van het nieuwe Korfbal League-seizoen in een goedgevulde sporthal Kortezwaag één helft een zware dobber aan KZ/Thermo4U. Na rust echter gingen alle remmen los en maakte LDODK er met wervelend spel een mooie voorstelling van en versloeg KZ met gedecideerde cijfers: 33-25.

“Wat is dit mooi zeg. Zo winnen in zo’n entourage. Daar doe je het toch voor.” Julian Frieswijk is direct na afloop nog in een euforische stemming. Toch had Frieswijk halverwege helemaal nog niet dat euforische gevoel. In de eerst helft van de wedstrijd liep het voor de thuisploeg niet soepel. KZ bood met name verdedigend de nodige tegenstand. Vooral het vak met broer en zus Frieswijk, Erwin Zwart en Eline Haan had daar moeite mee. “Dat klopt, je weet dat ze achterverdedigen en vervolgens, als we dat hebben opgelost, strak op de man verdedigen. We hebben ons toen toch te veel laten verleiden om niet de goede kansen te zoeken en de bal te veel in de trechter te pompen.”

KZ, dat de week daarvoor tegen TOP al liet zien dat het een ploeg is die ook een kanshebber is voor de play-off-wedstrijden, kwam in de eerste helft op een gegeven moment zelfs op een 4-8 voorsprong via Jordi Pasma en Marjolijn Schenk. LDODK kon echter op tijd weer aanhaken en beide ploegen gingen gelijk op naar de rust. Met een ‘buzzer beater’ zorgde Alwin Out er voor dat KZ op de valreep met een voorsprong naar de kleedkamers ging: 12-13.

Niets wees erop dat de wedstrijd in de tweede helft een ander gezicht zou krijgen. Toch gebeurde dat wel. Waar het in de eerste helft vooral erg rommelig was bij LDODK, bewaarde de thuisploeg na rust de kalmte. Met meer geduld en tegelijkertijd met meer diepgang en variatie in het aanvalsspel liet LDODK zien waar het toe in staat is. Dit kwam mede door het inbrengen halverwege de tweede helft van André Zwart (hij lijkt weer op de weg terug) en Diana van der Vorst (belangrijk in de passing en het ruimtelijke aanvalsspel).

“Dat hebben we in de rust ook tegen elkaar gezegd. Het moest veel dynamischer. Ook meer de achterkant van het vak zoeken. En als het dan op een gegeven moment gaat lopen, ja, dan kom je in de flow.” En dan is met name een speler als Frieswijk op zijn best. Vooral door zijn doelpunten halverwege de tweede helft kwam LDODK op een beslissende voorsprong van 22-18. Toen knakte er iets bij KZ. Eenvoudige kansen werden gemist, terwijl LDODK nog een tandje extra bijschakelde en er een mooie voorstelling van maakte. En stond er op het einde zo maar een 33-25 voorsprong op het bord stond.

De wedstrijd werd voorafgegaan door een indrukwekkende minuut stilte met daaropvolgend een al even indrukwekkend applaus vanwege het overlijden van erelid en oud-voorzitter Foppe Terpstra. De fraaie overwinning werd een passend eerbetoon aan één van de grondleggers van de huidige club LDODK, na de samenvoeging van ODK en LDO.

Foto’s: Jacob Heres/Korfbalfoto.nl