LDODK wint spectaculair bij KZ

Dankzij een spectaculaire 31-28 overwinning bij KZ-Hiltex sluit LDODK-AH Gorredijk weer helemaal aan bij de strijd om de vierde plek, die aan het eind van het seizoen recht geeft op een plaats in de kruisfinales.

Nog nooit had LDODK in de League bij KZ gewonnen. Maar ook nog nooit stonden de ploegen bij aanvang van de wedstrijd op de ranglijst zo dicht bij elkaar. KZ op de vierde plek, LDODK één plek lager met twee punten minder. Na zaterdagavond staan beide ploegen dus gelijk. Het was voor LDODK dit seizoen de derde uitzege, na eerder overwinningen bij Blauw wit en Fortuna.

Het zag er de eerste minuten niet gunstig uit voor LDODK. KZ liep al vrij snel uit naar 6-2. Andre Kuipers, ook al lastpak in de seizoenopening in Gorredijk, had toen al drie streepjes achter zijn naam. Hij was in deze fase heer en meester over verdediger Menno Russchen en maakte de ene na de andere fraaie actie. In de elfde minuut bracht diezelfde Russchen LDODK voor het eerst langszij: 7-7. Vijf minuten later betekende een benutte strafworp van Erwin Zwart de eerste voorsprong: 8-9. LDODK zou de voorsprong de eerste helft niet meer uit handen geven. KZ kwam een aantal keren terug tot op één punt, onder andere uit een strafworp van Kuipers op slag van rust: 13-14. Maar dan is er natuurlijk altijd weer André Zwart die direct daarna de ruststand op 13-15 bracht.

Broer Erwin maakte direct na rust het altijd zo belangrijke eerste doelpunt in de tweede helft: 13-16. Het was de start van een geweldige tweede helft, een half uur korfbal dat LDDOK al een heel aantal weken niet heeft laten zien. Een teamprestatie met op beslissende momenten rustig blijven korfballen. Het is de boodschap die trainer Wolsink al langer verkondigt. Bij een paar punten voorsprong niet geforceerd op zoek gaan naar een nog grotere voorsprong, maar rustig blijven ballen. Dan komen de kansen vanzelf.

KZ zocht ondertussen met een aantal wissels tevergeefs naar een oplossing om het gat te slechten. Het spel bij LDODK klopte, dus werd er ook niet gewisseld. De jarige Henk Bijker speelde zijn tweede wedstrijd op rij in de basis, alsof hij nooit is weggeweest.
KZ kwam tot op één punt: 18-19. Maar na een zelf genomen time-out liep LDODK, direct daarna uit naar 18-22 en later 23-29. Het grote LDODK-legioen vierde op de tribune vrolijk mee. Alles en iedereen zat in een flow. Op 25-30 leek de wedstrijd beslist, maar KZ rechtte nog één keer in de rug. Binnen twee minuten werd het 28-30. En toen in de volgende LDODK-aanval de schotklok op 3 seconden stond, vreesde alles en iedereen een nieuwe KZ-aanval met verdere aansluiting Een overtreding op Henk Bijker onder de korf leverde LDODK echter niet alleen een vrije bal op, maar ook weer 25 seconden op de schotklok. En daar profiteerde Femke Faber van afstand van. Op 28-31 waren de twee punten definitief binnen.

LDODK en KZ delen nu samen de vierde plaats met 10 punten, op de voet gevolgd door DOS’46 met een puntje minder. Het kan nog alle kanten op. De komende twee weken staan er drie interessante duels op de het programma. Met twee weekenden achter elkaar thuiswedstrijden tegen Blauw Wit (no3; 14 februari 16.00 uur) en Fortuna (no7; 21 februari 16.00 uur). Tussendoor is er op woensdag 17 februari (20.30 uur) een doordeweekse tussenrond met een uitwedstrijd tegen Dalto (no8).