LDODK wint sleutelduel tegen Blauw-Wit

De eerdere ontmoeting tussen LDODK/AH Gorredijk en Blauw-Wit (A) dit seizoen eindigde na een bloedstollende strijd in een 26-28 overwinning voor LDODK.
De Amsterdammers herpakten zich na deze voor hen teleurstellende uitslag goed. Er werd immers alleen verloren van TOP/Quoratio en de kraker tegen PKC/SWKgroep eindigde in een gelijkspel. Voor LDODK liep het anders. Wisselvalligheid sloop in het team van Erik Wolsink. De laatste twee wedstrijden met overwinningen tegen AW/DTV en KZ/Hiltex liet LDODK weer zien waar ze voor willen strijden: de kruisfinales in Ziggo Dome.

De ontlading was groot bij zowel spelers als publiek van LDODK/AH Gorredijk na de zinderende slotfase van het cruciale duel tegen Blauw-Wit (A). Lang kon het duel alle kanten op, maar het waren uiteindelijk Diana van der Vorst en de uitblinkende Betty Jansma die LDODK/AH Gorredijk naar de winst schoten, uitslag 24-23.

Bij LDODK was de basis niet gewijzigd ten opzichte van vorige week tegen KZ, dus met Henk Bijker opnieuw in de basis. Ook Blauw-Wit kende geen wijzigingen.
De wedstrijd begon goed voor het team van Erik Wolsink. Scherp en met een hoog rendement schoot LDODK uit de startblokken en in no time stond er een 5-1 voorsprong op het scorebord. De Amsterdammers herpakten zich echter in rap tempo en al gauw was het weer gelijk in de bomvolle sporthal van Kortezwaag (6-6).

Het publiek ging er even goed voor zitten en terecht, want er ontspon zich een duel op het scherpst van de snede, met felle duels over en weer en een wisselend scoreverloop. Doelpunten van Marjon Visser, Betty Jansma, Menno Russchen en een ijzersterk spelende André Zwart zorgden binnen twee minuten voor een vierpunts voorsprong voor de thuisploeg.

Na de 10-7 van Sophie Hansen brak een rommelige fase aan waarin beide teams veel passfouten maakten. Blauw-Wit doorbrak de status quo als eerste en klampte weer aan: 10-8. Aanvoerder André Zwart zorgde met een afstandsschot weer voor een ruimere voorsprong en toen na 11-9 broer Erwin Zwart de marge naar vier vergrootte door twee treffers vlot achterelkaar, zat LDODK in de flow. De voorsprong werd vastgehouden tot het rustsignaal van het sterk leidende arbitrale duo Luttik/Kok (16-12).

Na de onderbreking was het eerste wapenfeit van Betty Jansma, maar Blauw-Wit nam geleidelijk aan het initiatief over. Er sloop onrust in het spel van LDODK en de doelpuntenmachine haperde even. Blauw-Wit rook bloed en kwam dichterbij. Door scores van Loraine Vissers en twee keer Manon Wiegerink werd het zomaar 17-15 en was de strijd weer open. Op 19-19 kwam Blauw-Wit voor het eerst naast LDODK en na de time-out van Erik Wolsink zelfs voor het eerst op voorsprong: 19-20. Na de 20-21 van Marc Broere, die mooie duels uitvocht met André Zwart, was het Erwin Zwart die met een doorloopbal het duel weer volledig in evenwicht bracht: 21-21.

Met de stand 22-22 op het scorebord, via doelpunten van André Zwart en Otto Fabius, waren het de dames van LDODK die de beslissing brachten. Eerst was het Diana van der Vorst die raak knalde en even later deed Betty Jansma hetzelfde; 24-22. Momo Stavenuiter deed nog wat terug, maar de LDODK verdediging stond op dat moment goed. De gewonnen rebound van Betty Jansma twintig seconden voor tijd zorgde dat de twee punten in Gorredijk bleven. Eindstand 24-23.

Momo Stavenuiter na afloop van de wedstrijd: ‘We hadden ons plan klaar. Je weet dat het in Gorredijk altijd een lastige wedstrijd wordt. Op een geven moment wordt het gelijk, we komen zelfs voor en dan is er een periode met open kansen. We missen op dat moment te veel waardoor het spannend blijft en wij uiteindelijk de wedstrijd verliezen.’

In de strijd om plek vier deed LDODK goede zaken. André Zwart is terecht blij: ‘We wisten van te voren dat het erg lastig zou worden. Dat we vandaag de wedstrijd dan toch winnen en onze directe concurrent KZ verliest, dat maakt deze overwinning extra lekker.‘ Concurrenten Fortuna/Delta-logistiek en KZ/Hiltex verloren inderdaad allebei en daardoor staat het team van Wolsink nu stevig op de plaats die recht geeft op de kruisfinales.

Deel dit artikel op: