Gelijkspel na zinderende slotfase

Al drie wedstrijden op rij zit het publiek in Gorredijk tot de allerlaatste seconde in spanning. Zaterdagavond was het niet anders: LDODK/Rinsma Modeplein en TOP/SolarCompleet wedijverden in een waar spektakelstuk om de winst. Uitslag: 24-24.

Bij LDODK stond aanvoerder André Zwart voor het eerst weer in de basis, nadat hij vanwege een blessure de seizoenstart moest missen.

LDODK stond in een mum van tijd met 6-3 voor. Op 9-5 leek LDODK na twee doelpunten van Erwin Zwart (hij schoot de eerste helft 5x raak) een beslissend gaatje te slaan, maar TOP kwam terug tot 10-9. In de slotfase van de eerste helft kwam LDODK in de flow en alles viel goed: het ging met een voorsprong van 17-11 de pauze in.

Het zou een heel andere tweede helft worden, bleek al snel. LDODK kon de ruime voorsprong niet vasthouden. Daar waar het bij TOP ging lopen, stagneerde het goede spel bij LDODK. TOP deed een aantal tactische omzettingen, want zo doorgaan kon niet. Celeste Split werd naar het andere vak gebracht om zo weg te komen van Marjolijn Kroon, die haar strak verdedigde. LDODK-coach Henk Jan Mulder reageerde daarop door ook Kroon van vak te laten wisselen. Toch kwam Split in de tweede helft meer tot scoren. Ook Frank Mostard en Paul Anholts wisselden, wat een dubbel positief effect had; Friso Boode kreeg meer weerstand bij de paal en Mostard bracht meer aanvallende impulsen mee.

Langzaam maar zeker kwam TOP dichterbij: 17-13, 19-16, 20-18: de wedstrijd lag weer helemaal open en al snel was het 22-22.

De laatste vijf minuten zuivere speeltijd waren ondertussen ingegaan. Emoties op de tribune, strijd in het veld: beide ploegen gingen vol voor de winst. Even hoopte alles wat LDODK was op een strafworp, maar scheidsrechter Van der Terp wuifde het weg. In de volgende aanval schoot Barbara Brouwer TOP voor het eerst op voorsprong (22-23), met daarna gelijk nog een goal (22-24). LDODK leek gevloerd. Maar zoals zo vaak, wist aanvoerder André Zwart er net dat beetje extra uit te persen dat zijn ploeg op dat moment nodig had: hij scoorde van afstand de 23-24 en een doorbraak leverde een strafworp op, die werd benut door Friso Boode: 24-24. Er stonden nog 22 seconden op de klok. TOP zette de allerlaatste aanval zo op dat het nog één keer Barbara Brouwer in stelling kon brengen. Brouwer wierp zichzelf naar binnen en dat leverde de gewenste strafworp op. Maar daar waar Boode de zenuwen vlak daarvoor wel onder controle had, miste Nick Pikaar. Zo bleef het 24-24.

Na het fluitsignaal was er volop tijd voor analyses: had LDODK of TOP een punt verloren, of gewonnen..

Foto’s: Jacob Heres/Korfbalfoto.nl